28.03.2024
Історична спадщина Новини

Глобус і книжки у центрі Тернополя. Що означає бронзова інсталяція на Сагайдачного

Бронзовий макет Тернопільської гімназії на вулиці Сагайдачного у Тернополі доповнили інсталяцією. На гранітній основі – глобус і книжки. Що означає задум, розповіли автори композиції.

Точки на глобусі символізують міста, де працювали випускники Тернопільської гімназії – Відень, Рим, Берлін, Париж та інші європейські столиці, міста Азії і навіть Африки. У композиції також можна побачити оберемок книг, перев’язаний ременем. У такий спосіб у «допортфельну» епоху гімназисти носили книжки.

Глобус обрамляє арка з книжок, на яких викарбувані імена відомих випускників.

  • У переліку випускників гімназії багато державних діячів, митців, істориків, теологів, – розповідає заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра. – Серед них є священнослужитель римо-католицької церкви, який виконував місію аж на Мадагаскарі. У стінах Тернопільської гімназії у гімназійному дусі виховувалась та рафінована інтелігенція у найбільш глибокому, якісному і позитивному значенні цього слова.

Скульптор Дмитро Мулярчук, архітектор Борис Солонін, краєзнавці Володимир Кріса і Тарас Циклиняк вже кілька років впроваджують проект «Тернопіль у бронзі». Завдяки коштам меценатів (зокрема, сім’ї Дігаїв і Маслівців) та грошам, виділеним з міського бюджету, вдалося встановити бронзовий довоєнний Тернопіль, парафіяльний костел, макет гімназії, а через декілька днів встановлять макет синагоги.

За словами архітектора і скульптора, у цій інсталяції не вдалося увіковічнити імена усіх вихованців гімназії, які на це заслуговують. Багато з них незаслужено забуті.

  • Я думаю, ми ще зробимо QR-код, щоб можна було вийти на сайт, де буде інформація про всі прізвища, – каже скульптор Дмитро Мулярчук.

На макеті гімназії викарбувані імена десяти видатних вихованців гімназії – літератора Володимира Барвінського, біохіміка Івана Горбачевського, державного діяча часів ЗУНР Сидора Голубовича, фізика Івана Пулюя, композитора Дениса Січинського та інших.

У композиції увіковічнили імена ще 20 славних випускників навчального закладу. Її присвятили 200-річчю заснування гімназійного руху у Тернополі. Міська влада обіцяє підсвітити інсталяцію і встановити веб-камери, щоб убезпечити від вандалів.

Перейти до панелі інструментів