18.04.2024
Новини

У Тернополі продають настоянку з насінням канабісу. Психолог вбачає у цьому небезпеку

Фото настоянки на основі насіння канабісу нещодавно розмістила у соцмережі “Фейсбук” кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна. Такий напій вона побачила у магазині “Продлюкс” на вул. Київській.  На пляшці зображений листок конопель, а на корку великими літерами написано Сannabis. Психолог вбачає у цьому рекламу наркотичного засобу, що небезпечно для молоді. Адже на корку вказана конкретна назва наркотика.

“У відкритому продажі. І як вам така реклама наркотичного засобу? Ціна така, що молоді доступно. Ось так формують толерантне ставлення до наркотичного зілля. Спочатку очі звикають до зображення листя коноплі, потім і напису на корку, вже конкретної назви наркотичного засобу, а там і до самого наркотика. Це класичний прийом технології формування психологічної готовності до вживання наркотичних засобів, – написала Ірина Чорна на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”. – Цей алкогольний напиток виставлений не у відділі алкоголю, а у видному місці, поруч з морозивом, канцелярію, думаєте випадковість? Не думаю!”

Що за це настоянка, чи безпечна вона для вживання і чи дозволене зображення листя конопель на етикетці, з’ясувала журналістка інтернет-видання “Терміново”. 

Щоб зайвий раз не рекламувати алкогольних напоїв, назви настоянки не публікуємо. Інформацію про неї та фото передаємо в управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області. 

У прес-службі управління Держпродспоживслужби повідомили, що не можуть трактувати зображення листків конопель на пляшках як рекламу, це просто маркетинговий хід. Порадили звернутися у поліцію.

Як коментує, начальник управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області Михайло Димида, притягувати до відповідальності за розповсюдження наркозасобів можна було б у такому випадку, якби у настоянці був вміст наркотиків. У даному випадку ця настоянка зроблена з додаванням насіння канабісу, яке не є наркотичним засобом. Так само як і конопляна олія, насіння маку, з якого ми їмо пиріжки. 

– Ми не боремося з рекламою, ми боремося зі збутом наркотиків, – пояснює пан Димида. – Якщо б там був виявлений наркотик, тоді ми включаємось і працюємо. 

Загалом ця ситуація має дві сторони медалі, зауважує начальник управління протидії наркозлочинності в Тернопільській області. 

– Є шапки, шкарпетки, футболки із зображенням листків конопель, є морозиво “Стоп-наркотик” з насінням маку і конопель. Аналогічна ситуація з цим напоєм, – каже Михайло Димида. – З юридичної сторони немає заборони зображення назви цієї рослини чи листків. А з моральної – я погоджуюся, деким це може розцінюватися, як прихована реклама наркотиків. І тут, як на мене, на відповідальності виробників те, що вони це пишуть і рекламують. Але їх таке, як бачимо, не дуже хвилює. Їх хвилюють тільки прибутки. Це маркетинговий хід, маркетологи  таке придумують, бо це начебто сучасно і цікаво для молоді. 

Це питання треба міняти на державному рівні, – змінювати законодавство про рекламу, вважає пан Димида. Хоча з іншої сторони – є футболки з емблемою марихуани і якщо людина її носить, це не означає, що вона вживає цю наркотичну речовину. 

За даними, які журналістка знайшла в інтернеті, ця настоянка з’явилася влітку цього року. Виробник – лікеро-горілчана компанія Petrus Alco. У описі напою йдеться про те, що він був створений з додаванням насіння канабісу. Настоянка завдяки лікувальним властивостям канабісу має розслабляючий ефект, покращує настрій, сприяє нормалізації сну, а також володіє протизапальними якостями. Проте незважаючи на всі властивості, виробник не рекомендує зловживати напоєм. 

Думки користувачів у соцмережі “Фейсбук” з приводу цього напою розбіглися. Дехто не бачить в цьому нічого поганого, мовляв коноплі – це традиційна для вирощування в Україні технічна культура.

А що думаєте ви? Чи правильно використовувати назву психотропного засобу та зображення листя конопель на пляшках та одязі? Свої думки пишіть у коментарях до статті. 

 

Перейти до панелі інструментів