28.03.2024
Відео Новини Розслідування

Люди VS Елеватор. У Кременці жителі вулиці воюють із підприємцем

У Кременці – техногенна проблема. Підприємство “Кременчанка” не дотримується екологічних норм. Відеозвернення у Facebook депутата Тернопільської міської ради Віктора Генсерука зацікавило наше видання і ми вирушили до райцентру.

Лушпиння і зруйновані дороги – результат роботи “Кременчанки”

Незручності жителі вулиці Березина у Кременці терплять з 2013 року, відколи тут почало працювати товариство з додатковою відповідальністю “Кременчанка”. Люди розповідають, восени фури підприємства возять кукурудзу та інші сільськогосподарські культури, лушпиння від яких змішується з пилом і літає вулицею. Це не тільки приносить побутовий дискомфорт, а й викликає кашель, а подекуди алергію. Інша проблема – рух великовагового транспорту, який створює небезпеку для дітей, руйнує дороги, через вібрацію утворюються тріщини у будинках. 

Монотонний звук від роботи приладів на підприємстві нагадує тортури в гестапо під назвою “Музична шкатулка”.

  • Неможливо спати, – розповідає жителька вулиці Андріана Андріївна. – Ще вдень туди-сюди, щось робиш, а вночі не можна витримати. Я пропрацювала 30 років у шкідливих умовах, а на старість маю ще шкідливіші.

Жінка скаржиться: у період, коли летить лушпиння від кукурудзи, кашляє без кінця. 

До 1994 року на цьому місці працювала меблева фабрика, яку старожили згадують з теплом. За 200 метрів від входу на підприємство розташована закинута територія, яка в часи меблевої фабрики була зоокуточком. Тут жили олені, лебеді, білочки і пави.

  • Я дивлюся сімейний альбом, до мене мої друзі приїжджали, мої діти були ще зовсім маленькі, – розповідає Любов Щільська. – Тримають на руках оці білочки, пави, лебеді, які плавали. Приїжджали навіть на екскурсії, і я раділа, що живу в такому місці. 

Тепер на цьому місці заводяться змії і росте отруйний борщівник. Любов Щільська зараз живе у Києві. Двічі на рік приїздить до мами і привозить онуків. Онук обпікався борщівником двічі. 

  • Ми дуже мали великі проблеми, дитина вся була в черяках, мала алергію, – згадує Любов Сергіївна. – Приїхали наступного року і знову повтор. Це одне. Мамі 85 років, інвалід, зайшла на подвір’я сьогодні, це просто жах – все червоне. Що робиться? 

Опікується проблемами вулиці депутат Кременецької міської ради Ігор Бендасюк. Чоловік каже, керівники “Кременчанки” навіть скаргу писали, начебто він підбурює жителів вулиці Березина. 

  • Зараз у нас є дві проблеми: перша – шелуха, яка летить і друга – дорога, – розповідає Ігор Бендасюк. – Вони обіцяли, що будуть поливати дорогу, але нічого не роблять. Люди вже не хочуть терпіти і вони не будуть терпіти. Люди у відчаї. Ми будем навіть перекривати дорогу.

Ігор Бендасюк передає звернення депутату по 164-му округу Ігорю Василіву через його помічника Дениса Милого, той обіцяє розібратися в ситуації.

 

“Це триває максимум півтора місяця”. На підприємстві проблеми не бачать

Товариство з додатковою відповідальністю “Кременчанка” працює на вулиці Березина у райцентрі з 2013 року. За даними системи YouControl, підприємство виробляє продукти борошномельно-круп’яної промисловості. По суті, це звичайний елеватор.

  • На жаль, така ситуація не з пилом, а з лушпинням кукурудзи створюється щороку, – розповідає директор і співвласник ТзДВ “Кременчанка” В’ячеслав Гроза. – Таке відбувається на всіх подібних підприємствах України. Це триває місяць-півтора максимум. На жаль, від цього лушпиння позбавитися не можна. Ми ставили нове обладнання, у нас є всі очисні системи. Але ми обманюємо, якщо говоримо, що дихаємо лушпинням. Вона доставляє певні незручності, є такий негативний момент. 

 Чоловік додає, район одразу планувався як промисловий. Поруч з меблевою фабрикою працювали міжрайбаза, склади з вугіллям, завод, який переробляє хімію. Все це споруджували поряд з будинками у 1960-ті. 

Підприємець запевняє: платить у міський бюджет Кременця 12-13 мільйонів гривень щорічно. Але парадокс оподаткування полягає в тому, що підприємство працює на території міста, а частину податків платить у сільський бюджет Білокриниці.

  • Справа в тому, що в Білокриницю ми платимо земельний податок і податок на майно, – пояснює В’ячеслав Гроза. – Частину в сільський бюджет, частину в міський. Тому що зареєстровані ми в місті, а майно – на території Білокриницької сільської ради. Такі казуси законодавчі.

 

Люди бідкаються – влада розводить руками

Міський голова Кременця Олексій Ковальчук у буквальному сенсі слова розводить руками. 

  • Якщо говорити, чесно дивлячись ввічі, я ситуації не знаю, – зізнається пан Ковальчук. – Тому що там питання стоїть буквально тиждень-два, поки триває процес оцей. У них якісь були попередні домовленості, одні одним йшли на поступки. Як ситуація вийшла за рамки цієї домовленості, я не можу сказати.

Ситуацію із лушпинням міський голова коментувати не береться,  доки не буде висновку екологічної служби. Щодо зруйнованих доріг, питання можна вирішити, але не сьогодні.

  • Душа болить за цю дорогу, – говорить Олексій Ковальчук. – Бо там частина є нашого міста, але на сьогоднішній день за браком коштів ми не можемо знайти можливості її відремонтувати належним чином. 

У міській раді порятунок вбачають у децентралізації. Якщо Білокриниця приєднається до міської територіальної громади, але примусити село не можуть.

  • В Україні зараз маса таких міст, в яких частина території бюджетоутворюючих підприємств знаходиться поза межами міста, – продовжує Олексій Ковальчук. – І вони і земельний податок, і ПДФО сплачують поза межами міста. І впливу на це ми не маємо. Але закон вони не порушують.

 

У “Кременчанки” десятки судів і операції з офшорами

Вислухавши усіх фігурантів справи, ми поцікавились репутацією підприємства через систему YouControl. 

В’ячеслав Гроза є директором і засновником не тільки “Кременчанки”, а й ТОВ “Перший пілот”, що надає посередницькі послуги з бронювання. Він також є одним із кінцевих бенефіціарних власників Кременецького Комбінату хлібопродуктів, одним із засновників ТОВ “Інвестцентр”, ТОВ “Степекспо” та ще кількох підприємств. Усі вони зареєстровані у Києві. Зв’язків із відомими політиками і бізнесменами компанії не мають. 

Саме ТДВ “Кременчанка” не зовсім надійне підприємство. Повноваження його керівників або підписантів обмежені, це є фактором ризику для партнерів, якщо ті необережно укладуть договори на суму з перевищенням розміру обмеження. YouControl зазначає також, що у підприємства забагато видів діяльності – аж 11, це може свідчити про те, що його діяльність не спрямована на досягнення реальних результатів. 

ТДВ “Кременчанка” має чимало судових справ. У реєстрі судових рішень знаходимо 52 кримінальні справи, де згадане підприємство, і 67 адміністративних. Наприклад, про неіснуючі операції з придбання зерна ( номер рішення 77766873), незаконно сформований податковий кредит (77647651) чи умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (74465732). 

За останні 12 місяців “Кременчанка” провела 15-20 операцій з офшорами.  

На що готові люди і підприємці

Між тим, керівник “Кременчанки” говорить про те, що підприємство – соціально відповідальне.

  • Ми відремонтували вулицю, перенастеляли асфальт, – запевняє В’ячеслав Гроза. – Тільки ми, решта підприємств промислової зони в цьому не брали участі. Ми зробили їм освітлення по всій вулиці, пропонували зробити дитячий майданчик. 

Депутат округу Ігор Бендасюк каже: ділянку обстежували, дитячого майданчика тут бути не може. 

  • По-перше, це ділянка Білокриницької сільської ради, – коментує депутат. – А, по-друге, як діти можуть займатися в умовах, коли летить лушпиння. 

Ділянку землі, де колись був зоокуточок, підприємець обіцяє облагородити: борщівник і хащі позрізати, засіяти землю травою і зробити своєю закритою територією. 

Наразі війна “Кременчанки” і жителів вулиці Березина триває. Якщо підприємство не припинить розкидати лушпиння і руйнувати дороги великотонажними автомобілями, люди обіцяють перекривати вулицю і не пропускати вантажівки. 

Перейти до панелі інструментів