29.03.2024
Новини

Восьмий апеляційний суд відсудив у Тернопільської облдержадміністрації землі Укроборонпрому

Восьмий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Тернопільського окружного адмінсуду від 13 червня 2019 року та прийняв нову постанову, якою задовільнив адміністративний позов про скасування припису Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області. Таким чином, суд повернув науково-технічному підприємству “Промінь” майже 5,8 га землі. Про це повідомила пресслужба військової прокуратури Західного регіону України.

Нагадаємо, тривалий час там були розміщені гаражі кооперативу “Аляска”, люди вимагали їх приватизації.

Тоді державний інспектор ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області, а заодно й депутат по округу Тарас Серетний запропонував два шляхи вирішення –  або “Промінь” добровільно передасть земельну ділянку на користь людей, або Тернопільська обласна державна адміністрація в особі голови може підписати розпорядження про передання землі людям.

Люди кілька разів пікетували облдержадміністрацію, і 3-го червня, тоді ще чинний голова ОДА Степан Барна підписав розпорядження про відчуження землі, що на “Алясці” в державного підприємства “Промінь”. Директор підприємства вважав це розпорядження незаконним, оскільки землі належать Укроборонпрому і, на його думку, припис Держгеокадастру був зроблений із порушенням чинного законодавства.

13 червня “Промінь” програв справу у Тернопільському окружному адмінсуді і подав апеляцію. 29 жовтня Восьмий апеляційний суд підтримав позицію військової прокуратури Тернопільського гарнізону і Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь».

Апеляційний суд визнав протиправним та скасував припис від 20 березня 2019 року державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області Тараса Серетного, на підставі якого Тернопільська облдержадміністрація припинила законне право користування земельною ділянкою оборонного підприємства Державного концерну «УкрОборонПром». Загальна площа вказаної території становить 5,7575 га.

Довідково. Гаражний кооператив “Аляска-Авто” складається із понад 1200 гаражів, які розміщені на згаданій земельній ділянці з 1996 року. У жовтні 2012 року підприємство “Промінь”, яке до того часу займалося обслуговуванням території, раптово розірвало угоди і припинило її обслуговувати. З того часу члени кооперативу добиваються приватизації землі під гаражами.

Перейти до панелі інструментів