25.04.2024
Екологія Місто Новини

“Мазут”, який розлили на Тролейбусній, утилізують. Будівельній фірмі це коштувало 47 тис. грн плюс штраф

Відходи нафтопродуктів, які розлили із цистерн на будівельному майданчику на вул. Тролейбусній 4В, вивезли та мають утилізувати. Відповідального за ці будівельні роботи, оштрафують. Про це повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц.

Нагадаємо, будівництво на Тролейбусній 4В проводить будівельно-монтажне управління (далі – БМУ) «Промбуд» ТОВ «Тернопільбуд».  22 жовтня мешканці прилеглих будинків почали скаржитися, бо на території будівництва розлили чорну в’язку рідину, схожу на мазут. Неприємний запах поширився на всі прилеглі будинків. Голова ОСББ сусіднього будинку на вул. Будного, 57 Ігор Петришин поскаржився в обласну екологічну інспекцію, представники якої виїжджали на місце і провели перевірку. Будівельників зобов’язали вивезти небезпечні відходи. 

Детальніше про це: На будівництві на Тролейбусній розлили цистерни “мазуту”. Що кажуть екологи?

– Будівельна компанія уклала договір з фірмою, яка займається збиранням, вивезенням, знешкодженням небезпечних відходів і вже представила нам акт передачі цих відходів, – каже Едуард Ференц. – У цьому акті написано, що самих відходів нафтопродуктів передано 9, 5 м. куб, а забрудненої землі – 18 м. куб.м і за це будівельна фірма заплатили певну суму, визначену в договорі. 

Як вказано у акті (див. копію – прим. ред), за послуги з організації збирання, зберігання з подальшою утилізацією нафтошламів, відходів масел та нафтопродуктів, а також забрудненого нафтопродуктами ґрунту, транспортні послуги БМУ «Промбуд» ТОВ «Тернопільбуд» (замовник) має сплатити ТОВ “РЕИ Бровари” (виконавець робіт) 47 760 грн. 

Окрім того, екоінспекція оштрафує на 1000 грн посадову особу, відповідальну за будівництво, за те, що допустила витік небезпечних відходів. 

– Штраф накладемо за порушення ст. 34 Закону України  “Про відходи” – “Вимоги щодо поводження з небезпечними відходами”, – каже Едуард Ференц. – У цій статті вказано, що суб’єкт господарської діяльності, у влаcності  або користуванні якого є хоча б один об’єкт поводження з небезпечними відходами, а ті бочки з “мазутом” були такими об’єктами, зобов’язаний забезпечити запобігання забрудненню ними навколишнього природного середовища. А у разі  виникнення такого забруднення, ліквідувати його та його наслідки для довкілля та здоров’я людини. Як бачимо, забруднення та його наслідки ліквідували, але не запобігли його виникненню. 

На території будівельного майданчика на Тролейбусній 4 В ще й зрубали дерева, скаржаться мешканці сусідніх будинків. Чи це було санкціоновано, обласна екоінспекція перевіряє. Про результати обіцяють повідомити згодом.

Перейти до панелі інструментів