20.04.2024
Місто Новини

“Оренда в самому серці Тернополя – менше долара за 1 м. кв”. Скільки отримає місто за МАФ на Чорновола?

У Тернополі нещодавно оновили сквер Чорновола з фонтаном та пандусом і водночас збудували скляну тимчасову споруду поряд. Будівля подобається не всім, дехто називає її сараєм. Тернополяни запитуєть, чи є дозволи на це будівництво, що буде в цій споруді і скільки вона коштує. Нагадаємо, до реконструкції на цьому місці був розміщений кіоск з кавою та бельгійськими вафлями. 

Як повідомили інтернет-виданню “Терміново” у прес-службі міськради, у цій будівлі будуть розміщуватися ті об’єкти, які були тут і раніше. 

Власне розслідування щодо цієї будівлі провів громадський активіст Олег Синовець. В інформаційному запиті у міськраду він запитав, скільки місто отримає від оренди цього приміщення. Відповідь шокувала ( детальніше на відео). 

“1149 грн в місяці за 60 м. Кв (19, 15 грн/м. кв . Саме стільки два підприємці будуть сплачувати за оренду в нововстановленому МАФі по вул.Чорновола. І це не жарти, це тернопільська реальність, коли вартість оренди 1 м.кв. в самому серці файного міста менша 1 долара”, – написав активіст на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”.

Як з’ясувалося, будівлю площею 60 м.кв будуть орендувати 2 підприємці – по 30 м. кв кожен. І за оренду вони платитимуть по 574 грн у місяць. Тобто бюджет міста буде отримувати за оренду споруди 1149 грн у місяць, з’ясував активіст.

– Я не цікавився вартістю оренди тимчасових споруд у місті, але можу запевнити, що це в десятки разів вища сума. І ми б отримали більше, якби міськрада виставила право оренди на аукціоні Prozorro.Продажі. Тоді б ми побачили, скільки за це заплатять, а могли б заплатити в 20-30, а може 40 разів більше. Тому дуже легко вирахувати індекс корупції – відняти реальну вартість від фактичної, по якій здається майно, – каже Олег Синовець. – Насправді це вершина айсбергу місцевої корупції.

Фото: Святослав Абрам’юк

 

Перейти до панелі інструментів