29.03.2024
Історична спадщина Новини

На Новому світі вперше у Тернополі відбудеться фестиваль мікрорайону

Ідея, коли жителі мікрорайону чи будинку самі організовуються і влаштовують пікніки, для Європи не нова. У Тернополі для таких розваг самоорганізовуються поодинокі двори чи вулиці. Цієї неділі жителі Нового світу Андрій Підгурський та Марія Карабин вирішили організувати цілий мікрорайон.

27 жовтня, з 14.00 до 18.00 на подвір’ї бібліотеки для молоді, що на вулиці Нечая, 29, відбудеться перший у нашому місті фестиваль мікрорайону «Новий світ Фест».

–             Ми вирішили зробити це у форматі фестивалю, – розповідає організатор фестивалю  Андрій Підгурський. – Залучили місцевих підприємців, які працюють на Новому світі. На території перед бібліотекою діятимуть кілька локацій. Дітей квестами, іграми, конкурсами розважатимуть працівники дитячої кімнати «Йогурт», випічку спеціально робить магазин «Смаколик», кавою пригощатиме рустерія «Соловей». Залучили також таксі 579. Всі партнери надають подарунки на конкурси.

У програмі фестивалю:

12:00 – 13:00 – еко-забіг, разом з Ternopil Runday (старт – від Циганки)

14:00 – 18:00 – фотовиставка про Новий Світ та запис на безкоштовні екскурсії у Художній музей та пожежну частину

15:00 – 16:00 – творча зустріч з поетом і кліпмейкером Юрком Вітяком

16:10 – 18:00 – показ фільму “Шляхетні волоцюги”

Ведучим фестивалю буде Бетмен, який розважатиме дітей.

На окрему увагу заслуговує фотовиставка, яка діятиме у бібліотеці. Її мета – привернути увагу до збереження історичної спадщини Нового світу, адже мікрорайон був повністю збережений після війни, зараз його нищать недоладні євроремонти і хаотична забудова.

  • Це мої власні світлини Нового світу, які супроводжуватиме історичний опис мікрорайону. Будуть і старі світлини, на яких зображені місця, яких вже нема, – продовжує Андрій Підгурський. – Одноповерхові будинки на Новому світі зараз у приватній власності і люди просто беруть італійську ліпнину збивають, утеплюють будинки, ці речі потрібно якось загальмувати. Люди роблять це свідомо, бо це дешево, але так не можна робити.

Так само, на думку організатора фестивалю, псує естетику мікрорайону висотна забудова.

 

Під час фестивалю діятиме намет, у якому жителі Нового світу можуть залишити побажання щодо облаштування мікрорайону, збереження історичної спадщини, вирішення побутових проблем.

Перейти до панелі інструментів