19.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Розслідування

“Вони його що, їдять?” Міськрада витратила на папір А4 понад 200 тис грн

Папір формату А4 на суму 110 323 грн у ТОВ “Український папір” купила тернопільська міська рада 16 вересня. Про це нещодавно повідомив на власній сторінці у соцмережі “Фейсбук” громадський активіст Олег Синовець. Як пише він, стало цікаво, на що минулого місяця тернопільська міська рада витрачала кошти. Переглянув понад сотню транзакцій і знайшов “важливі” покупки. Серед яких папір А4 вартістю понад 100 тисяч гривень.

Цікаво, що не так давно – у травні цього року міськрада вже купувала папір  на 122 335, 20 грн. Тобто за цей рік міськрада вже витратила на папір А4 232658, 20 грн. Всі ці дані можна знайти у договорі від 11 березня цього року про закупівлю паперу та офісного приладдя з ТОВ “Український папір” на сайті електронних публічних державних закупівель Prozorro. Тендер був проведений у лютому цього року, очікувана вартість – 820 600 тис грн. Переможець – ТОВ “Український папір”, який запропонував ціну 680 199 грн. Зокрема, на папір у договорі передбачено 232 003, 20 грн. Проплати відповідно були здійснені у травні та вересні. Договір діє до 31 грудня 2019 року. 

У коментарях під дописом активіста користувачі запитують, навіщо міськраді стільки паперу і також зауважують, що минулого року задля економії у міськраді закупили для кожного депутата планшети. 

“А4 на 100 000? Вони його що, їдять?” – іронізує Валентина Кулик. 

“Минулого року депутатам навіть купили планшети і обіцяли, що стосів паперу не буде”, – зауважує Олег Синовець. 

“Для задоволення потреб”

Скільки пачок паперу купила міськрада на 110 323 грн – це питання журналістка “Терміново” адресувала міськраді в інформаційному запиті. А також поцікавилася, які відділи та управління міськради використовуватимуть цей папір? Що саме на ньому друкуватимуть? І коли міськрада планує переходити на електронний документообіг?

У відповіді на інформаційний запит за підписом заступника міського голови-керуючого справами Івана Хімейчука, вказано: (далі цитуємо – прим. ред)

“У вересні 2019 року в ТОВ “Український папір” куплено 1360 пачок паперу А4, який використовується відділами та управліннями, які є структурними підрозділами Тернопільської міськради та не є головними розпорядниками бюджетних коштів. А також папір буде використовуватися для задоволення потреб, що виникають у процесі роботи. Даний товар придбаний відповідно до проведених тендерних процедур через систему Prozorro”. 

Також повідомили, що міська рада на даний час використовує систему електронного документообігу SX Government. То ж для чого стільки паперу – це питання залишається відкритим. 

Зауважимо, що одна упаковка паперу А4 обійшлася міськраді у 81 грн. Роздрібна ціна у магазинах міста – 90-95 грн за пачку. 

На планшети – 142 120 грн

Нагадаємо, у липні минулого року, аби не друкувати гори документів для сесії, міськрада придбала для депутатів планшети. Як обіцяли у прес-службі міськради, стосів паперу вже не буде. За даними прес-служби, під час однієї сесії у міській раді Тернополя використовують більше ніж дві тисячі листків формату А4. А це 4 пачки паперу. На них друкують орієнтовний порядок денний сесії та проекти рішень. У кожного депутата має бути свій екземпляр цих документів. Тому назбирується чималий стос. Це і незручно, і дорого.

Відтак міськрада закупила для депутатів 44 планшети марки Nomi C101012 та 44 універсальні батареї (Power Bank) 30000mAh 3xUSB. Ціна одного планшета – 2800 грн, а одного павербанка – 430 грн.

 Загалом за планшети і павербанки заплатили 142 120 грн. 

Чи користуються планшетами депутати?

Минулого року депутати міськради підтримали перехід до електронного формату.  Чи виправдали себе планшети і чи користуються ними депутати сьогодні, поцікавилася журналістка “Терміново”. 

“Використовую власний айпед”

Назар Зелінка:

 

– Я особисто цим планшетом не користуюся, він просто лежить. Маю власний айпед і він мені зручніший. Депутатам книжок на сесії вже не видають. Все скидають на електронну пошту, тому як таких друкованих матеріалів ми не маємо, паперу використовується менше. А кому незручно читати з планшета, сам собі роздруковує.

 

“Смартфон зручніший”

Павло Бич:

–  Ні, не використовую планшета, він незручний. Я сам друкую потрібні матеріали на власному обладнанні і на власному папері. Загалом нам все приходить на електронну пошту, де ми в будь-який час можемо перечитати. Якщо щось потрібно, друкуємо собі самі. Також додаткові питання для сесії нам друкують і роздають. Але безумовно за цей рік використання паперу для сесії міськради зменшилося. Щодо планшетів, то зараз XXI століття, вони були популярні три роки тому. Зараз, як на мене, зручніший смартфон, він прогресивніший, ніж планшет. Для чого тоді його носити, якщо можна все зробити на телефоні.

 

“Звик все бачити у паперовому варіанті”

Петро Поврозник:

– Користуюся тим планшетом, адже документів для сесії нам тепер не роздруковують, хіба що додаткові питання, включені у порядок денний. Я спершу кілька разів приносив планшет на сесію, а потім побачив, що це не дуже зручно, – мало місця на столику. Біля мене наприклад, сидить депутат Гринда. Він постійно користується планшетом, і якщо мені треба щось глянути, то я його прошу. А загалом на сесію стараюсь собі все роздрукувати, бо я звик бачити все у паперовому варіанті.

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів