25.04.2024
Жінки Здоров’я Новини

Легше попередити недугу, ніж її лікувати. Тернополянок закликають пройти обстеження грудей

Всесвітній та Всеукраїнський дні боротьби із раком молочної залози відзначають 15 і 20 жовтня. Це ще одна можливість поінформувати громадськість щодо профілактики, виявлення на початковій стадії та лікування хвороби. Адже  легше попередити недугу, аніж її лікувати. Медики закликають тернополянок не відкладати своєї здоров’я на потім і пройти обстеження у мамолога. 

До Дня боротьби з раком грудей лікарі-мамологи прийматимуть у жіночих консультаціях та в обласному онкодиспансері, повідомляє прес-служба управління охорони здоров’я Тернопільської ода. Проте варто зауважити, що пройти огляд ви можете і в будь-який інший день, звернувшись в реєстратуру обласного онкологічного диспансеру. 

  1. Консультативний прийом лікарів-мамологів в жіночій консультації №1 (вул. Замкова, 10) – 18 жовтня з 10.00 до 12.00 та жіночій консультації № 2 (вул. Р. Купчинського, 14) 18 жовтня з 12.00.
  2. Консультації лікарів-мамологів кабінетів патології молочної залози Тернопільського обласного онкологічного диспансеру (вул. Купчинського, 8, поліклінічне відділення, каб. № 9, 16 та 17) з 09.00 до 15.00.

Рак молочної залози найпоширеніша форма онкологічного захворювання у жінок. Щороку в Тернопільській області реєструють сотні нових випадків цього захворювання. На жаль, в 10-15% випадків хворобу діагностують в занедбаній стадії. Звернення жінки до лікаря- онколога за спеціалізованою допомогою дає їй шанс і на подовження життя, і на одужання. Щоб виявити недугу на ранній стадії, жінка вже після 20 років має проводити регулярне самостійне обстеження. Самодіагностика – найкращий спосіб контролю над можливими змінами в молочних залозах, це проста процедура, яка займає не більше півгодини і яку слід проводити тільки 1 раз в місяць. Огляд молочних залоз слід проводити на 7-10 день менструального циклу. Найбільш небезпечними періодами ризику захворювання раком молочної залози фахівці вважають 45-50 і 55-60 років. Але цей вид онкологічної пухлини нестримно молодіє, тому настороженість відносно захворювання повинна існувати у будь-якому віці. 

Ознаки раку молочних залоз:

 – Ущільнення, припухлості в молочній залозі, на соску.

– Деформація форми грудей, зміна обрисів або структури залози. 

– Втягнення соска, наявність жовтих або кров’янистих виділень із соска.

 – Біль і неприємні відчуття в одній з грудей.

 – Шкіра грудей в одному місці може втягуватися або зморщуватися, лущитися.

 – У положенні піднятої руки може з’явитися ямочка на невеликій ділянці шкіри.

 – Збільшення пахвових лімфатичних вузлів, припухлість плеча і пахвової тканини. 

При виявленні яких-небудь змін в грудях, не варто панікувати, оскільки понад 50% жінок мають різні зміни в молочних залозах і не факт, що це є 100% онкологічним процесом. При підозрілих перших ознаках пухлин  грудей слід негайно звернутися в спеціалізовану клініку для уточнення діагнозу.

 

Перейти до панелі інструментів