18.04.2024
Новини Оперативно

Тернопільські училища не добрали цьогоріч більше ста учнів

У Тернополі – недобір у заклади професійно-технічної освіти. Є спеціальності, на які взагалі не набрали учнів. Загалом, цьогоріч місцеві училища набрали на сотню дітей менше, ніж планувалось.

Про це розповіла заступниця начальниці управління освіти міськради Ірина Сум на засіданні виконкому у середу, 9 жовтня, під час розгляду питання про внесення змін зміни та доповнення до рішення виконавчого комітету міської ради від 20.03.2019 року № 280 «Про обсяг регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів на 2019-2020 навчальний рік».

– Щодо фактичного набору, якщо загальне замовлення у нас складало 1275 студентів, то заклади професійно-технічної освіти набрали 1163 студентів, що на 112 менше, ніж заплановано, – каже пані Сум. – По окремих закладах ПТО, окремих спеціальностях є фактично повністю недобір.

Зокрема, за словами Ірини Сум, «Тернопільський центр професійно-технічної освіти» не отримав жодної заяви на такі спеціальності: “Оператор поштового зв’язку”, “Оператор електрозв’язку” та “Кравець-закрійник”. А “Тернопільське вище професійне училище сфери послуг та туризму” не набрало студентів на спеціальність “Взуттьовик з індивідуального пошиття взуття”, “Взуттьовик з ремонту взуття”.

Тернопільське ВПУ №4 не набрало студентів на кілька спеціальностей, зокрема на
“Адміністратора”, “Оператора з обробки інформації та програмного забезпечення”, “Столяра (виробництво художніх меблів)” та ін. Загалом тут не добрали 77 дітей.

-У «Тернопільському вищому професійному училищі технологій та дизайну» єдина спеціальність, на яку вони не набрали, це – лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу аналізу, – додає пані Сум. – Загалом вже другий рік поспіль в цьому закладі на цю спеціальність діти не йдуть. І загалом різниця по цьому закладу у мінус 23 студентів.

По інших закладах такої проблеми немає, додала посадовиця. Відтак і виникла необхідність у погодженні виконкомом проекту рішення відповідно до фактичної кількості учнів, студентів.

– Що стосується закладів професійно-технічної освіти, то тут іде скорочення майстрів виробничого навчання, – каже Ірина Сум. – Але вони мимоволі скорочуються. Тобто, у березні ми прийняли рішення про ті обсяги, про які вони просили – ми їм надали можливість на ці спеціальності набирати. Але десь є проблеми, можливо з недостатньою профорієнтаційною роботою або іншими чинниками, що діти на дані спеціальності не пішли.

Перейти до панелі інструментів