19.04.2024
Здоров’я Новини

Кількість отруєних у ресторані “Аляска” зросла до 11 осіб. Вже відомі причини спалаху

За добу, що минула, зросла кількість постраждалих при спалаху, пов’язаного із закладом громадського харчування «Аляска» в Тернополі. Станом на 09. 30 3 жовтня 11 осіб знаходяться на стаціонарному лікуванні. Епідрозслідування триває, повідомляє ДУ “Обласний лабораторний центр.

Нагадаємо, захворіли люди, які були на хрестинах 29 вересня у ресторані «Аляска» в Тернополі . Люди були госпіталізовані до інфекційного відділення. Про масове отруєння потерпілі повідомили на лінію “102”. Вранці, першого жовтня, до лікарів почали звертатися потерпілі. Слідчі припускають, що кількість отруєних може бути більшою, оскільки серед гостей були люди з різних областей.

1 жовтня управління Держспоживслужби оприлюднило дані про п’ятьох постраждалих, а поліція про сімох. 2 жовтня обласний лабораторний центр повідомив про 8 людей, які захворіли, а 3 жовтня їх число збільшилося до 11.

3 жовтня станом на 15.00 за результатами лабораторних досліджень встановлено етіологічну причину спалаху – сальмонела, повідомляє обласний лабораторний центр.

Виявлено ДНК (дезоксирибонуклеїнову кислоту) сальмонели із матеріалу від хворих. Виділення сальмонел свідчать, що фактором передачі є харчові продукти. Масштаби спалаху, кількість постраждалих, важкість клінічного перебігу підтверджують наявність масивної інфікуючої дози збудника, що дає підстави вважати причиною забруднення готових страв – сировину
(найбільш ймовірно – сире м’ясо курей).
Лабораторні дослідження відібраних взірців харчових продуктів – тривають.

Перейти до панелі інструментів