20.04.2024
Новини

“Скажіть людям, що це не сіоністська змова”. Чому у Тернопіль приїхали хасиди

Фото і відео понад сотні хасидів, які заполонили залізничний вокзал у Тернополі, від ранку 18 вересня обговорюють тернополяни у соцмережах.

Відео, де чітко видно, що на Тернопільський вокзал прибули десятки хасидів, схожих на тих, які у вересні прибувають в Умань на паломництво, опублікував у спільноті “Тернопільські плітки” Юрко Кулик. Пост спровокував десятки коментарів, здебільшого недоброзичливих.

Автор посту Георгій Ларін не зміг пояснити, куди і чому їдуть колоритні хасиди.

Трохи згодом з’явилися фотографії від Івана Рудакевича й можлива версія появи у нашому місті хасидів.

Більш розгорнуту інформацію надав Андрій Кір, але це теж тільки одна із версій.

За коментарем ми звернулися до голови Тернопільської обласної організації “Єврейська община” Ігоря Банзерука. Той запевнив, що це “не сіоністська змова і не тому, що Зеленський став президентом”.

  • Починається з 29 на 30 вересня новий рік (Рош аШана), 5780-й, – каже Ігор Банзерук. – І вже починають приїжджати люди зі всього світу – і в Умань, і в Меджибіж. Я тільки сьогодні повернувся з Меджибожа (Хмельницька область), там похований засновник хасидизму Баал Шем Тов. Там було багато людей і з Америки, і з Ізраїлю.

Ігор Банзерук каже, що хасиди – вільні люди і не інформують про свої шляхи. І не може точно сказати, чому вони у Тернополі.

  • Є поховання відомих єврейських праведників у Гусятині, в Чорткові, равін Бабат в Тернополі похований, але вони не були такими відомими як Нахман чи Баал Шем Тов, – додає Ігор Банзерук. – Вони вільні люди і не варто шукати у цьому змови.

Пан Банзерук додає, що ніхто не дасть точної відповідь – чи вони переплутали Тернопіль з Уманню, чи просто приїхали на екскурсію.

 

Перейти до панелі інструментів