18.04.2024
Новини

На тернопільських ринках картопля дорога, як ніколи. Чому і на скільки подорожчав “другий хліб”

Ціни на картоплю у вересні 2019 року зросли майже вдвічі порівняно з торішнім вереснем. Сьогодні на тернопільському овочевому ринку її продають по 11-15 гривень за кілограм.

Купувати гуртом вийде дешевше по 10 гривень.

За картоплю зі свого городу продавці просять від 13 до 15 гривень за кіло. 

Серед сортів, які пропонують тернополянам, здебільшого вітчизняні «Слов’янка», «Ольвія», «Белла Роса» та «Українська рожева». Від сорту залежить й ціна. 

  • «Ольвія» та «Белла Роса» дорожчі, пояснює продавчиня Катерина. Усе тому, що сорти мають кращі показники та стійкіші до захворювань.

Рекордною є ціна на картоплю середнього класу й у супермаркетах: від 17 гривень за кіло.

Причини високої ціни на картоплю

Високі ціни на картоплю продавці пояснюють неврожаєм. Мовляв, усе через несприятливі погодні умови.

  • Через рясні зливи  у травні та посуху влітку цьогоріч картопля не вродила, – пояснює фермер Василь. І не лише в мене, схожа ситуація по всій Україні. 

Проте причиною зростання вартості картоплі в Україні є не лише погода. Через невисоку рентабельність цього бізнесу, ринок професійного картоплярства згортається.

За словами Руженкової, на високі ціни вплинув також неврожай картоплі в Європі. 

 

Чи здешевшає картопля

За даними департаменту «Аналітика» найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар» (Львів),  ціни на картоплю все таки знизяться. 

  • Україна вже почала імпортувати картоплю з Білорусі, закупівельна ціна на яку близько 7 грн/кг, тоді як на українську аналогічної якості 10 грн, зазначила керівник департаменту Тетяна Гетьман. У Білорусі тільки почали збирати урожай, тож найближчим часом ціна імпорту, можливо, буде меншою. Ці фактори можуть викликати зниження цін для українських споживачів.

Тернопільські продавці кажуть, що коли піде масовий збір врожаю картоплі пізніх сортів, ціни на неї знизяться, але все одно не впадуть до минулорічних меж.

Більше не «другий хліб»

Тернополяни почали споживати менше картоплі.

  • Нині збути картоплю важче, жаліється продавчиня Людмила. Такого попиту, як скажімо, кілька  років тому, вже немає. 
  • Раніше картоплю готували чи не щодня, зараз рідше раз на тиждень, розповідає тернополянка пані Світлана. Потроху переходимо на крупи та макарони.

До слова, картопля справді втрачає статус «другого хліба» серед українців. Так за рік ми споживаємо всього 95 кілограм бульби, коли європеєць 140 кіло.

Підготувала Тетяна Тимчук

 

Перейти до панелі інструментів