28.03.2024
Аналітика Здоров’я Новини

Міфи про вакцини: яким помилковим твердженням вірять

Із початком навчального Міністерство охорони здоров’я попередило про зростання ризику захворюваності на кір. Протягом останнього тижня літа на кір захворіли 168 людей. Найбільше випадків – у Києві, Вінницькій та Чернівецькій областях. Важливо пам’ятати, що ліків від кору не існує, і єдине, що може захистити від цієї хвороби – це вакцинація. Якою є ситуація з щепленнями в країні та чому українці бояться вакцин?

Спалах кору та ситуація з вакцинацією

Актуальні дані щодо охоплення щепленнями періодично оновлюються на сайті Центру громадського здоров’я, в розрізі областей, вакцин та доз згідно віку. На жаль, статистика залишається невтішною. Станом на початок 2019 року лише по щепленням КПК (кір, поліомеліт, кашлюк) охоплення становить 91% серед дітей 1 року. З іншими хворобами охоплення щепленнями набагато гірша.

Спалахи кору досі тривають. З початку року, за даними МОЗ, на кір захворіла на кір захворіла 57 637 людина (27 296 дорослих і 30 341 дітей), померли від ускладнень кору 19 людей. 

Загалом з літа 2017 року, коли почався спалах кору, захворіли понад 115 тисяч людей, з них 40 померли: дається взнаки низький рівень вакцинації в минулі роки.

Що з іншими хворобами

Щодо вакцинації проти інших захворювань, рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту на початок 2019 року становив 69,2%, проти кашлюку, дифтерії, правця – також 67,5%, гепатиту В – 65,2% (все це – серед дітей до року).

Усі ці цифри далекі від рекомендованих ВООЗ 90-95%, а отже, діти і дорослі в Україні залишаються вразливими перед небезпечними інфекціями. Кір, кашлюк, випадки правця – це наслідки відсутності щеплення або невчасної вакцинації.

Головні міфи щодо вакцинації в Україні

Міфи тому й називаються міфами, що суперечать науковому мисленню, навіть якщо використовують «розумну» термінологію.

  1. Противники щеплень часто лякають батьків тим, що вакцини «підривають» недорозвинену імунну систему дитини. Насправді, щоденно дитина стикається з такою кількістю викликів для імунітету, що усім разом узятим складовим вакцин до цього далеко.
  2. Ще один розповсюджений серед батьків міф – що не треба прищеплювати дитину від інфекцій, які начебто зникли: наприклад, від поліомієліту. Це велика помилка. Насправді, деякі хвороби рідко зустрічаються саме завдяки плановій вакцинації, але якщо втратити пильність, то вони можуть повернутися.
  3. Противники щеплень стверджують, що на кір чи кашлюк краще перехворіти “природним” шляхом, а не через отримання вакцини. Проте це не так: ризик виникнення ускладнень після такої хвороби є набагато вищим, ніж після вакцинації.
  4. Відомий міф – начебто не можна робити щеплення дитині з хронічною хворобою (діабетом, астмою тощо). Це дуже груба помилка: адже імунна система такої дитини вже ослаблена, а отже, ризик зараження хворобою та важкий її перебіг є набагато вищим, ніж у дитини, яка хронічних захворювань не має. 
  5. Особливо шкідливий зараз міф – про те, що не можна робити щеплення під час спалаху. Насправді ж робити в цей час щеплення не лише можна, але й необхідно, особливо якщо ваша дитина мала контакт з хворим. У такому випадку потрібна екстрена вакцинація (протягом 3 діб після контакту).

Міфів про вакцини існує дуже багато: від нібито науково обґрунтованих до абсурдних, як, наприклад, “вакцини викликають аутизм”. Проте навіть найбільш науковоподібні міфи є наслідком страху і нерозуміння. Ані грудне годування, попри його корисність, ані нібито “зникнення” хвороби не гарантують вашій дитині захист від кору або правця. На це здатна лише вакцина.

За матеріалами аналітичної платформи VoxConnector

Перейти до панелі інструментів