19.04.2024
Здоров’я Новини

Лікувальні заклади Тернополя неефективно використали майже 150 тисяч гривень

Державна аудиторська служба провела фінансовий аудит відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради на предмет виконання бюджетної програми «Інші програми та заходи у сфері охорони здоров’я», повідомляє неурядова організація StateWatch.

Відсутність проведення аналізу цін між аптеками, з якими укладали договори на відшкодування вартості медикаментів у місті Тернопіль, призвело до додаткового навантаження на державний бюджет. Це у свою чергу не дозволило підвищити рівень медичної допомоги та збереження здоров’я населення.

Про це йдеться в результатах державного фінансового аудиту виконання Відділом охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради бюджетної програми «Інші програми та заходи у сфері охорони здоро’я» за період з 01.01.2018 року по 31.12.2018 року, який оприлюднила експертна організація «StateWatch» у межах проекту «Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів».

Відшкодування вартості препаратів інсуліну, відпущених аптечними закладами за рецептами, здійснюється за рахунок цільових видатків місцевих бюджетів на пільгове забезпечення препаратами інсуліну хворих на діабет на рівні не вище ціни, що затверджена МОЗ України.

Під час проведення аудиту встановили, що у випадку відшкодування вартості відпущених препаратів за ціною нижчою економія бюджетних коштів упродовж 2018 року могла скласти близько 137 тисяч гривень.

Так, проведеним аналізом середніх цін відшкодування медичних препаратів у 2018 році за виписаними рецептами лікувальними закладами встановлено, що сума непродуктивних витрат, становила 137 тисяч гривень, або 713 додаткових одиниць медикаментів.

Перейти до панелі інструментів