20.04.2024
Громада Гуманітарна сфера Місто Молодь Новини Розслідування

Туалетний скандал у Бучацькій школі: чим все закінчилося?

Після порушення на сайті “Терміново” проблеми з туалетом у Бучацькій школі в обласному управлінні освіти проводили селекторну нараду з керівниками районних відділів освіти. Говорили про використання коштів, а це понад 7 млн грн, які виділили з держбюджету на шкільні вбиральні. Там часом у Бучацькій школі школі обіцяють зробити перегородки в туалеті. 

Нагадаємо, про туалет у Бучацької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, який не відповідає державним стандартам, написав напередодні 1 вересня у соцмережі “Фейсбук” батько п’ятикласниці Олег Кулик. З його слів дівчинка не хоче навчатися в цій школі, бо там туалети без перегородок. Відповідно діти соромляться користуватися таким туалетом.  

“Право на приватність є базовим правом людини. А питання облаштування шкільного туалету – це не тільки питання санітарних норм, а передусім питання людської гідності, адже шкільні туалети потенційно є простором шкільного цькування”, – наголошує Олег Кулик. 

Статтю на сайті “Терміново” “Донька не хоче йти до школи через туалет без перегородок”. На шкільні вбиральні області – 7 млн грн, а подекуди діти досі без умов” активно обговорювали у соцмережах. Адже відсутність перегородок у школі є не лише естетичною, а й психологічною проблемою. Як повідомляли користувачі соцмереж, Бучацька школа не єдина з такою проблемою. До того ж у області ще є школи, де вбиральня взагалі на вулиці. Фото такої вбиральні у Малоходачківській ЗОШ I-III ступенів надіслала читачка Світлана.

За словами жінки, у такий туалет ходила ще її мама. Там просто діри в бетоні і все. 

“Образливо чути, що навколо школи піднявся шум”

Навчальний рік розпочався , чи вже вирішили проблему із перегородками у вбиральні, журналістка “Терміново” запитала директорку Бучацької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів Марію Беринду. 

– Вже все сплановано, складений кошторис, є бригада, яка буде це робити. Тільки чекаємо, щоб перерахували кошти, – каже вона. – У нас був старший майстер ремдільниці, ми разом походили, подивилися. Але йшлося про те, що вже як щось робити, то зробити “під євро”. Хочемо зробити перегородки і трохи окультурити туалет, плитку покласти. У серпні на Жизномирську школу виділили кошти, а ми наступні. 

У старшій школі є перегородки у туалетах, нема лише в молодшій на другому поверсі, зауважує директорка і додає, що їй образливо чути, що навколо її школи піднявся такий шум. 

– У туалетах чисто, прибрано, нема жодних запахів. Поїхати по селах, подивитися, які є туалети, не тільки в нашому районі… Тут у нас чистенько, жінки все прибирають. Якби людина сиділа і нічого не робила… Але як кажуть, нема зле, аби не вийшло на краще… Може таким чином нашу проблему почують. Пішов поштовх…

Марія Беринда додає, що 5 років тому силами батьків та вчителів у шкільних вбиральнях поміняли труби, встановили нові підлогові унітази – “чаші Генуя”, залишилося тільки зробити перегородки . 

– Є всякі діти, є шкірні хвороби. Це школа, де багато дітей, тому такі унітази якраз підходять для такого закладу, – зауважує директорка. 

Марія Беринда каже, що працює у цій школі 40 років, 20 з них директоркою і хоче відзначити позитиви школи. 

– Колектив тут здоровий, нормальний, наші діти прославили школу в Україні і за межами, ми входимо в трійку кращих у районі, наші випускники допомагають школі, – встановили вікна, вхідні двері, зробити утеплення, ремонти у класах, – каже вона.

Це проблема не лише Бучацької школи 

Цього року на внутрішні вбиральні у школах виділили кошти на районні та об’єднані територіальні громади. З державного бюджету область на це отримала понад 7 млн грн. Використання цих коштів – на відповідальності місцевих органів влади, коментувала у попередній публікації начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома. Після того, як батько школярки підняв проблему вбиральні у Бучацькій школі, в обласному управлінні освіти і науки була проведена селекторна нарада щодо використання коштів з державного бюджету. 

– У Тернопільській області фактично усі навчальні заклади забезпечені внутрішніми вбиральнями, де-не-де їх нема. Але це пов’язано не так з тим, що не було фінансування. Там треба було робити проектно-кошторисну документацію, адже вода не була підведена і багато інших комунікацій, які мали б бути для того, щоб робити внутрішню вбиральню. Там виходили дорогі роботи і місцеві органи влади не дуже звертали на це увагу, – каже Ольга Хома. – Тому ми найперше наголосили на те, щоб хто отримував кошти, звернули увагу на перегородки у внутрішніх туалетах. Таку проблему озвучив один батько, але якщо говорити відверто, то такі навчальні заклади ми маємо не тільки в Бучацькому районі. Як пишуть батьки у соцмережах, такі школи є навіть у Тернополі.  І навіть у тих школах, де зробили капремонти. Чомусь місцеві органи влади не зважають на те, що у внутрішніх вбиральнях мають бути саме кабінки. Ми на це наголошували. Наприклад, ми виділяли кошти на опорні навчальні заклади, там робили внутрішні та зовнішні ремонти. І от я була в одній з таких шкіл, де не було перегородок. Зараз вони це зробили. Але виходить, що ми маємо їхати безпосередньо в кожну школу і показати пальцем, що там має бути перегородка.  

На селекторній нараді проблему обговорили із заступниками голів райдержадміністрацій, начальниками районних відділів освіти. 

– Ми говорили про те, що перегородки між туалетними сидіннями не так вже й дорого, – каже пані Хома. – Приміром, за нашими підрахунками, три перегородки і дверки з тирсоплити, я не кажу, що це має бути метал, обійдуться у 5 тис грн. Це для великого туалету. А є туалети менші. Це є не є великі кошти. 

Читайте також: У Теребовлі похвалились перегородкою в шкільному туалеті. У соцмережах жартують, що це “архітектура віку”

А які туалети у школах, де навчаєтесь ви чи ваші діти? Фото вбиралень без перегородок , або таких, які розташовані на вулиці,  завантажуйте у коментарях до статті. Вказуйте номер школи, у якому місті чи селі вона розташована.

Перейти до панелі інструментів