29.03.2024
Новини Суди

На Тернопільщині у селян відбирають 43 га землі під сади. Люди обурені і кинулись шукати правди у судах

 

У жителів с.Возилів Бучацького району відбирають 43 га землі, яку вони вважають своїм пасовищем. Такий процес став можливим завдяки одному рішенню депутатів сільради, підписаним головою ОТГ. Щоправда, люди переконані і мають свідків, що за таке рішення депутати не голосували в принципі.

Знайти правду жителі Возилова спробували у Тернопільському окружному адміністративному суді. Чергове і, як виявилось останнє слухання, відбулось у вівторок, 10 вересня. Пройшло воно емоційно та шумно, адже люди змушені були добиратись 6 км пішки до траси, аби сісти у транспорт та приїхати до Тернополя. Вони хотіли, аби суд вислухав свідків. Хотіли й самі розповісти про проблему, однак їм такої можливості не дали. Суд вирішив закрити провадження у справі, мовляв дана справа віднесена до юрисдикції Бучацького райсуду, а не Тернопільського адмінсуду. А направити справу у Бучач для відповідачів, як обурювались селяни, це всеодно, що впустити рибу у воду. Відтак рішення суду людям не сподобалось.

-Ми взнали, що нашу землю забрали,  22 квітня цього року, коли на пасовище приїхала техніка, – розповідає Ольга Бандусяк, жінка є у справі позивачем. – Ми вийшли і запитали, чому ті люди сюди приїхали. А вони відповіли нам, що тут пан Гадз буде розбивати сад. Ми почали скликати збори, кликати ОТГ, ніхто нам нормально нічого не пояснив, а потім нам сказали, що земля наша вже куплена на торгах, на 7 років оренди. Ми не згодні з таким. Депутати наші не голосували за надання згоди, вони готові свідчити, а рішення підписане невідомо ким. Виходить, що голова Золотопотіцької сільради підписав.

Як пояснює представник позивачів, адвокат Валерій Муж, певні посадові особи Золотопотіцької ОТГ, до якої належить і село Возилів, зробили фіктивне рішення щодо землі.

– Рішення стосується надання згоди Головному управлінню Держгеокадастру в Тернопільській області на підготовку документації для проведення аукціону щодо права оренди земельної ділянки, – каже він. – Але оскільки таке рішення не було проголосовано, воно є фіктивним, протиправним, то є відповідно і така згода не могла бути надана. Ми намагались це довести у Тернопільському адміністративному суді. У нас є свідки, але їх не допитали, і вже й не будуть. Адже суд вважає, що дана справа підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства і направив нас до Бучацького районного суду. Звісно, ми цю справу не лишимо. Питання юрисдикції – це процесуальне питання, але нам, в будь-якому випадку, варто довести протиправність цього рішення. В якому суді це буде доведено, чи це буде адміністративному, чи в районному, не так важливо. Чи подаватимемо апеляцію на рішення адмінсуду, вирішимо тоді, як побачимо повний текст ухвали.

Як додають люди, депутати не голосували за вище згадуване рішення, оскільки в таких селах, як Возилів, проблема із землею – її  бракує навіть для місцевих мешканців.

Перейти до панелі інструментів