29.03.2024
Новини Оперативно

“Memento mori, ректор”. У поліції розповіли про записку та версії замаху на вбивство Андрія Крисоватого

Вибуховий предмет біля помешкання ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого встановили близько 2.00 у ніч на 4 вересня біля хвіртки при вході на територію помешкання. Працював досвідчений спеціаліст, адже покласти таку вибухівку не так просто – це ювелірна робота. Про це повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол під час прес-конференції щодо резонансної події, яка трапилася сьогодні зранку в селі Петриків Тернопільського району. 

Нагадаємо, вибух стався о 7.50, постраждав ректор ТНЕУ та його дружина, яких забрали до лікарні з діагнозом політравма

– На даний час стан здоров’я потерпілих тяжкий, але стабільний. Загрози життю немає, але травми важкі, – каже пан Богомол. – Триває широкий комплекс слідчо-оперативних заходів, ми надіємось на допомогу громадськості, щоб встановити злочинців. Застосовуємо заходи охорони до учасників процесу. Залучені підрозділи для подальшої охорони потерпілих, тривають заходи для встановлення особи чи осіб, які вчинили цей злочин. 

Серійність злочинів

Олександр Богомол говорить про серійність таких злочинів у Тернополі і нагадує випадок з вибухом у Центрі міста місячної давності. 

– 3 серпня в поліцію надійшло повідомлення від лікаря травмпункту про те, що з рваною раною кисті до них звернувся мешканець Тернополя, – каже він. – Близько 7.50 зранку на вул. Замковій внаслідок вибуху невідомого пристрою, який лежав на капоті припаркованого автомобіля NISSAN QASHQAI людина отримала подібні тілесні ушкодження, взявши в руку невідомий предмет. А у першому і другому випадках це були коробки. У першому чітко знаємо, що вона схожа на подарункову, тобто таку, яка б зацікавила людей для того, щоб її підняти. Внаслідок вибуху чоловік отримав тілесні рвані рани руки. 

Це був також саморобний вибуховий предмет, який спрацював від детонації , але він був  без уражаючих елементів. Травми чоловік отримав внаслідок вибухової хвилі. За тим фактом також порушене кримінальне провадження, триває розслідування.

Зміст записки

В обох випадках разом з вибухівкою були залишені записки, продовжує Олександр Богомол.  

– На підставі цих записок ми розглядаємо версії особистої помсти, вимагання коштів, громадської та службової діяльності тих людей, які постраждали чи могли б постраждати від тих вибухів, – каже він. –  Конфлікти навколо ТНЕУ, пов’язані з землею не будемо відкидати. Знаємо про те, що є окремі бізнес інтереси, також будемо їх розглядати. Дозволю собі озвучити зміст записки, яка була вилучена на місці події 4 вересня. В нас є багато додаткової інформації, яку ми перевіряємо і яка нас наштовхує на декілька версій. Те, що ця записка стала підставою для порушення кримінального провадження за фактом замаху на вбивство – це факт. Крім того, у вибуховому пристрої були уражаючі елементи – це також стало підставою для порушення провадження за такою статтею. Записка такого змісту: “Подарунок від нас, memento mori, ректор, memento mori” (пам’ятай про смерть – ред.). Тобто це погроза вбивства. 

Пов’язують два вибухи

Ця подія на контролі в голови Нацполіції України, Міністра внутрішніх справ . Керівництво тернопільської поліції доповідало про цей злочин у офіс Президента. 

– Наша мета – попередити можливі загрози і при можливості розкрити злочин, – каже Олександр Богомол. 

Також він зауважує, що в поліції є багато інформації, але її не можуть розголошувати, бо злочинець знає, що його шукають і він буде замітати сліди. 

– Особисто я пов’язую цих два факти (3 серпня і 4 вересня) з одними і тими ж особами, які можуть бути причетні до цього злочину, – каже пан Богомол.

Надають охорону, кому потрібно

Відомо, що 3 серпня вибухівку у вигляді пакунка залишили на авто дружини екс-заступника міського голови Володимира Камінського. Тепер ректор ТНЕУ. Чи існує загроза іншим заможним людям і тим, які при високих посадах, прокоментував Олександр Богомол. 

– Ми говоримо про коментарі в соцмережах цієї події, коли люди висловлюються “слава Богу з’явилися Робін Гуди”, “давайте ще такому то руку відірвемо” .Це неправильно, – каже він. – Ніякого самосуду не повинно бути. За це передбачена кримінальна відповідальність. З тими, хто дає такі пропозиції ми будемо спілкуватися в рамках закону і давати відповідну правову оцінку. В будь-якому разі, якщо хтось вчинив злочин, він повинен нести відповідальність згідно закону. До кожної категорії є відповідні правоохоронні органи: поліція, ДБР, НАБУ, які можуть дати оцінку діяльності. Ми моніторимо, до кого можуть бути подібні прояви, попереджаємо людей, надаємо охорону, кому необхідно, проводимо профілактичні заходи для того, щоб максимально довести цю інформацію. Те що ми бачимо, це вибухові предмети, які спрацьовували по детонації. Достатньо повідомити поліцію і ми зробимо їх безпечними, головне не піднімати. Звичайно ситуація непроста, загрозлива для суспільства. 

Працював спеціаліст

Якщо ви побачили предмет на вулиці у вигляді коробки чи чогось іншого, треба повідомити поліцію на лінію “102”. Правоохоронці приїдуть і перевірять. 

– Хай буде таких дзвінків 10, 20, 200. Я пам’ятаю, коли ховався серійний вбивця і всюди ввижався людям, тоді і ми виїжджали по 20 разів у день, – каже пан Богомол. – Але в кінці-кінців краще ми 200 раз виїдемо, щоб люди були в безпеці. Я сумніваюся, що підривник буде виставляти такі предмети по під’їздах. Щодо одіозних фігур і людей заможніх, бо є натяк на вимагання коштів, такі предмети можуть ложити на подвір’я чи під автомобіль. В першому випадку, коли  підірвався предмет і стороння людина його взяла в руки, та сім’я, яка могла це підняти, має йому подякувати. Тому що автомобілем користувалася дружина ймовірного потерпілого і не дай Бог, якби вона тримала дитину і підняла цей предмет. Самі розумієте, які могли б бути наслідки. Це страшні речі.

Найбільша небезпека у цих двох випадках, на думку вибухотехніків, це те, що вибухові предмети спрацювали від детонації – тобто він зміни розташування. А це дуже небезпечно.

– Ні ви, ні я такого не зробимо, – каже Олександр Богомол. – Людина, яка таке робить, досвідчений спеціаліст, дуже обережний. Тому що якщо пристрій спрацьовує він детонації, то уявіть як його треба положити, щоб він не спрацював в руках того, що був. За однією з версій, коли стався випадок на вул. Замковій 3 серпня, ми думали, що той, хто ложив вибухівку, той і підірвався сам. Відпрацювали цю версію, але вона відпала. Предмети, які використовувалися, ювелірно зроблені і досить небезпечні. Щоб положити таку вибухівку, треба розуміти, як це зробити. В першому випадку вибухівка була без уражаючих елементів, по ній видно, що це попередження, щоб залякати чи спонукати до якихось дій. Випадок, який стався сьогодні, особливо небезпечний, тому що були уражаючі елементи і ми розуміємо, що це було направлено на спричинення непростих тілесних ушкоджень, а то й вбивства.

Перейти до панелі інструментів