20.04.2024
Громада Гуманітарна сфера Молодь Новини

“Донька не хоче йти до школи через туалет без перегородок”. На шкільні вбиральні області – 7 млн грн, а подекуди діти досі без умов

Про туалет у Бучацькій школі, який не відповідає державним стандартам, написав у соцмережі “Фейсбук” батько п’ятикласниці. З його слів дівчинка не хоче навчатися в цій школі, бо там туалети без перегородок. Відповідно діти соромляться користуватися таким туалетом. 

Як вирішуватимуть цю проблему, адже перше вересня вже на носі, з’ясовувала журналістка видання “Терміново”. 

Це порушення санітарних норм 

“Я, як батько двох дівчаток, одна з яких навчається в п’ятому класі Бучацької ЗОШ №2 І-ІІІ ступенів, а інша наступного року піде в перший клас цієї ж школи, боляче сприймаю слова доньки-п’ятикласниці про те, що вона не хоче навчатися у школі № 2, яка для мене є рідною. В ній я навчався 10 років та здобув атестат про повну загальну середню освіту. Донька віддає перевагу Бучацькому ліцею, що знаходиться на третьому поверсі її ж школи, – пише Олег Кулик у групі “Бучацькі справи”. – Причиною є те, що дівчинка соромиться ходити у шкільний туалет, який не відповідає державним стандартам. Туалет обладнаний чашами генуя. Відсутність кабінок у туалетних кімнатах для старшокласників є порушенням державних санітарних норм, адже згідно пункту 7.5. “Державних санітарних правил і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів”, затверджених у 2001 році, унітази в туалетних кімнатах встановлюють для учнів навчальних закладів I ступеню – у відкритих кабінах, для учнів навчальних закладів II-III ступеню – в кабінах з дверима. У туалетах для дівчат одна кабіна повинна бути з дверима і замком, інші – з дверима висотою 1 м. Туалети для 1- 4 класів повинні бути обладнані дитячими унітазами.

Потенційний простір для шкільного цькування

Право на приватність є базовим правом людини. А питання облаштування шкільного туалету – це не тільки питання санітарних норм, а передусім питання людської гідності, адже шкільні туалети потенційно є простором шкільного цькування, наголошує Олег Кулик. 

“Зі слів моєї доньки, багато її однокласників та шкільних друзів не ходять до шкільних туалетів у школі № 2, а ті що йдуть, то намагаються це робити під час уроку, шляхом відпрошування у вчителя, оскільки в той момент велика ймовірність, що у шкільному туалеті вони будуть одні, – пише батько. – Дехто із учнів при потребі на перерві старається скористатись шкільним туалетом Бучацького ліцею, який мені не вдалося побачити, проте учні відгукуються про нього позитивно.

Олег Кулик впевнений, що дана проблема – це проблема не лише цієї школи. Також батько звертає увагу на те, що цій школі вже два роки не працює шкільний дзвінок, який повідомляє учням про початок та закінчення навчального уроку, що був виведений на гучномовці. У школі користуються дзвінком ручного типу, не всі діти чують через що запізнюються на уроки.

Школа має бути територією комфорту для дітей, наголошує батько. З приводу даних проблем він написав письмове звернення до начальника відділу освіти Бучацької РДА.

Такі туалети за державними стандартами повинні бути у школі, вважає Олег Кулик. Це та фото туалету, який нині є у Бучацькій школі. чоловік додав до свого поста у соцмережі “Фейсбук”

На шкільні вбиральні виділили 7 млн грн

Ситуацію із вбиральнею у Бучацькій школі прокоментувала начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома. Як каже вона, про цю проблему вона вже чула, але вирішувати її повинен місцевий відділ освіти, бо для того він і є, щоб контролювати все на місцях.

 – Цього року на внутрішні вбиральні у школах виділили кошти на районні та об’єднані територіальні громади. З державного бюджету ми на це отримали більше 7 млн грн, – каже Ольга Хома. – Я ж не можу їм вказувати, що, де і як треба робити. Це вже на відповідальності місцевих органів влади. 

Кошти надійшли на місцевий відділ освіти, який має розподілити їх по школах, де є проблемні вбиральні. Це питання першочергове, наголошує головна освітянка області. 

– Ми давали кошти на облаштування внутрішніх вбиралень там, де їх не було, а також першочергово ми говорили про перегородки між туалетами, – каже Ольга Хома. – З проблемою у Бучацькій школі до нас в управління ніхто не звертався. А про таке потрібно повідомляти, бо ми не можемо проінспектувати внутрішні вбиральні у всіх навчальних закладах. Ми маємо місцеві органи влади для того, щоб вони контролювали цей процес. Бо виходить те саме, як і з Новою українською школою. Обласне управління освіти проводить усі тендерні закупівлі, бо перепрошую, наші місцеві громади не можуть з цим справитися. Це до абсурду доходить. Для чого вони нам тоді взагалі? І те саме з внутрішніми туалетами.  Якщо є такі проблеми, місцеві громади мали б цими питаннями займатися і нести відповідальність. Цих коштів з одного боку багато, а з іншого, проаналізувавши по наших закладах, це не так вже й багато. Їх мали б давати туди, де є першочергова потреба. Я знаю що в Бучацькому районі нема таких закладів, де б не було внутрішніх вбиралень. Тому увагу мали б приділити найперше увагу тим закладам, де немає перегородок між туалетами. 

Чи встановили до 1 вересня перегородки у вбиральні, наразі невідомо. За коментарем журналістка звернулася у Бучацьку ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів, проте там 30 серпня з 10.00 до 13.00 ніхто не піднімав слухавки. 

Також журналістка телефонувала у відділ освіти Бучацької РДА, де повідомили що керівник на нараді і буде зайнята цілий день. Порадили телефонувати вже в понеділок. Як тільки отримаємо нову інформацію, опублікуємо. 

А які туалети у школах, де навчаються ваші діти? Публікуйте фото у коментарях до статті. 

Перейти до панелі інструментів