23.04.2024
Місто Мандри Новини

На День міста у Центрі Тернополя можна було побачити графиню Сенявську і князя Острозького

Колишню господиню Тернополя графиню Сенявську, власника міста князя Констянтина Острозького на коні, козаків, турків та багато інших історичних персонажів тернополяни могли бачити під час театралізованої екскурсії містом “Тарнополь: вже або ніколи…”.  Екскурсія з нагоди Дня міста 28 серпня зібрала сотні людей. Усі вони разом з екскурсоводом Оксаною Ленчук, яка була у образі графині Гелени Ельжбети Сенявської, поринули в історичне минуле Тернополя.

Екскурсія біля туристично-інформаційного центру на вул. Грушевського розпочалася із несподіванки. Хтось раптом вигукнув : “Школа горить! Школа горить”. І всі побігли через дорогу до школи № 3, звідки котились клуби диму, з якого з’явився дух графині разом з її блазнем. Спершу графиня Сенявська, яка була в чистилищі майже 300 років, не могла зрозуміти, де вона. Сучасні будівлі, автомобілі, люди з гаджетами її дивували. Коли ж запитала людей, в якому вона місті, всі вигукнули, що в Тернополі.

– Тарнополь! – вигукнула графиня. – Колись я була тут господинею.  

За її словами, там де зараз розташована школа № 3, було Збаразьке передмістя. Далі графиня разом з глядачами вирушає на екскурсію містом, під час якої розповідає про його історію. Водночас можна побачити театралізовані постановки за участю персонажів з різних історичних періодів. 

Цікаво, що під час відтворення подій 1843 року, коли міщани хотіли викупити  Тернопіль у власника шляхтича Тадеуша Туркула, можна було побачити заступника міського голови Леоніда Бицюра. Він зіграв роль тернополянина, який хотів викупити місто . 

Загалом у постановці екскурсії задіяно понад 40 осіб, повідомив директор КП “Туристично-інформаційний центр м. Тернополя” Тарас Ковальчук.  

– Акторами є звичайні тернополяни. Дехто з них відгукнувся на наш клич через соцмережі, є ті люди, з ким ми вже співпрацювали раніше, – каже він. – Також є представники громадських організацій, які займаються історичними реконструкціями. 

Підготовка екскурсії тривала більше двох місяців. 

– Оскільки тернополянам дуже сподобалася театралізована екскурсія “1540”, присвячена першій письмовій згадці про місто, ми запланували, що 28 серпня обов’язково повторимо екскурсію, але в іншому форматі, – каже Тарас Ковальчук. – Сьогодні екскурсія за іншим сценарієм, з іншими дійовими особами, з іншими періодами. Відповідно будемо дивувати всіх по-новому. Минулого разу екскурсія закінчилася тим, що екскурсовода вбили. Цього разу екскурсоводом буде дух, який з’явиться з диму, буде вести екскурсію і потім в димі зникне. 

Костюмовані екскурсії у Тернополі проводять цього року вперше. 

– Минулого року ми проводили колективні екскурсії містом, на верхівку та у підземелля Катедри, – каже пан Ковальчук. – Тоді теж було багато відвідувачів і там ми отримали досвід, як проводити екскурсії з великою кількістю людей. 

Проект соціальний, тому безкоштовний для всіх. Під час екскурсії кожен може добровільно внести кошти і їх, як показав досвід минулого разу, достатньо для того, щоб покрити видатки на організацію екскурсії.

Перейти до панелі інструментів