29.03.2024
Місто Новини

За день “виросла” трава і дерева. Як готують вул. Чорновола до відкриття

 Робота кипить на оновленій частині вул. Чорновола. В обідню пору 27 серпня тут вже посадили червонолисті клени, барбарис, на доріжках встановили лавочки. Робітники наводять порядки, докладають бруківку, звозять землю, стелять газони.  За процесом спостерігає начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олег Соколовський.

 – Оновлену вулицю Чорновола відкриють 28 серпня о 13.00, – каже він. – Це попереднє відкриття. Зараз ми виконуємо все максимально, щоб  зробити приємно тернополянам, адже багато людей вже хочуть прогулятися вулицею, телефонують і запитують, коли відкриття. А потім роботи продовжимо. 

Пішохідних фонтан у сквері Чорновола до Дня міста ще не відкриють, зауважує пан Соколовський. Реконструкція триватиме до кінця року.

Висадили 36 червонолистих кленів

На оновленій частині Чорновола висадили 36 червонолистих кленів. Разом з першою частиною вулиці, що тягнеться від залізничного вокзалу – це вже 60 дерев, повідомив ландшафтний архітектор (фірма Green Land), який співпрацює з міськрадою,  Руслан Черній.

– Містобудівна зелена архітектура має свої вимоги. Це карликовість, компактність крони, яка не впливатиме на повітряні комунікації, балкони, вікна, і стрижнева коренева система  – не та, яка піднімає плитку і підземні комунікації. Тому генетики над цим працюють, йде підбір сортів. Це сорт Royal Red, який має всі ці характеристики, які підходять для містобудування. Якщо таке дерево не доглядати, воно буде стріляти гілками, але воно може піднятися максимум на 5 метрів і не створить дискомфорту, не буде лізти у вікна, не рватиме асфальт і бруківку. Це невеличкі рослини, їх є велика кількість і вони створюють ефект червоності. Так звані “червоні лінії”, які пролягатимуть від залізничного вокзалу аж до Ставу. Якщо вийти з вокзалу і глянути сюди зранку, коли тут немає людей, ви побачите дві червоні смуги і кінець площі, раніше цього не було.

Одне дерево – 4900 грн зі знижкою

Червонолисті клени придбали у господарстві, де вирощують декоративно-посадковий матеріал. Ціна одного клена – 4900 грн і це зі знижкою. 

– На сьогодні для Тернополя це невелика ціна, розсадники пішли на зустріч, бо період такий. Всі розуміють, що це великий ризик і все залежатиме від наших біологічних умінь допомогти цим рослинам не загинути, – каже Руслан Черній. – Сьогодні дерева вже двічі оброблені гормональними препаратами рослинного походження, які не дадуть їм вмерти. Ціна клена на 30% дешевша, ніж в середньому по Україні. В кінці вересня-у жовтні таке дерево коштуватиме 5900 грн залежно від регіону. Поки що, зважаючи на те, що ми йдемо на ризик, нам пішли на зустріч і знизили ціну. 

Також у дерев’яних ящиках на Чорновола посадили барбарис, який продовжуватиме цю червону лінію, яку формують червонолисті клени. 

– Місто повинне мати свою родзинку . У нас їх багато – перше – це озеро, друге – заміна тополі на катальпу, – каже Руслан Черній. – А зараз це ще й червонолисті клени. Раніше, коли людина приїжджала на вокзал, завжди було так, що ніхто не знав, як пройти до Театрального майдану. А зараз виходиш з вокзалу і йдеш, орієнтуючись на червоні дерева. Барбарис буде таким же червоним, як клени. З огляду те, що у розсадниках кущі були один біля одного, то сонце падало лише на верхівки, а пройде три-чотири тижні і він почервоніє повністю. 

Чи виживуть рослини – є ризик

Відкриті ділянки з землею оздобили нарізаним рулонним газоном. Скільки протримається така трава, невідомо. 

– Звичайно, що це не умови для використання і експлуатації посадкового матеріалу , тому що це пізнє літо, середина вегетаційного періоду, – каже ландшафтний архітектор. – Рослину витягують і не дають рости. Листова пластина повинна щосекунди отримувати вологість, а обрізане коріння не може цього забезпечити. Тому є проблеми як і в трави так, і в дерев. Але Тернопіль має празник і День міста 28 серпня і їх перенести неможливо. Тому хочемо чи не хочемо, але всі живі організми повинні під це підлаштовуватися. 

Нагадаємо, масштабна реконструкція вулиці Чорновола – ділянки від вул. І Франка до Театрального майдану, розпочалася наприкінці червня. Тоді зрізали 12 дорослих лип, мовляв вони занадто великі і не призначені для міста.

Читайте також: Алейки із затінком вже не буде. Реконструкцію на вул. Чорновола розпочали з дерев: виріжуть 12 лип

А який варіан вул. Чорновола подобається більше вам? З липами, як раніше, чи з червонолистими кленами? Пишіть свої думки у коментарях. 

Перейти до панелі інструментів