20.04.2024
Аналітика Новини

Гривню восени рахують – що впливає на зміцнення гривні зараз та що може змінитись вже за місяць

Раніше зазвичай гривня посилювалася з квітня по червень-липень, а потім девальвувала восени до нижньої точки. Ця сезонність ще з 90-х визначалася особливостями зовнішньої торгівлі України, коли навесні та влітку Україна активно експортувала метали та інші товари, а восени імпортувала паливо та споживчі товари для новорічного сезону. Але з минулого року ця тенденція почала змінюватися, коментує виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. По-перше, збільшення ваги зернових в експорті розтягнуло в часі період активного находження валютної виручки. По-друге, іноземні портфельні інвестори звернули увагу на цю сезонність, і почали вкладати в гривневі облігації завчасно, в перші місяці року, коли курс долара є найвищим. 

Цього ж року високі процентні ставки за державними облігаціями наклалися на очікування, що далі вони будуть знижуватися, та на позитивну оцінку інвесторами результатів виборів в Україні. Міністерство ж фінансів вирішило перестрахуватися і майже повністю задовольнити попит інвесторів. Саме тому ми й побачили неочікуване посилення гривні в другій половині літа, і коливання курсу «від аукціону (Мінфіну) до аукціону» – тобто в залежності від того, скільки валюти «зайшло» в країну після продажу облігацій внутрішньої державної позики України (ОВДП).

В разі, якщо посади прем’єр-міністра та міністрів економічного блоку в новому уряді обіймуть авторитетні серед інвесторів постаті, уряд швидко домовиться з МВФ про нову програму, а Рада ухвалить потрібні закони, то цього року ми можемо пройти осінь і без звичного послаблення гривні. Тим більше, що через хорошу погоду ми знову очікуємо на рекордний врожай зернових.

В цьому разі Національний банк зможе прискорити зниження облікової ставки, а Мінфін – обмежити залучення дорогих коштів, що вгамує спекулятивний попит на гривневі облігації уряду.

Довідка

Потужне зміцнення в липні дозволило гривні значно перевершити показники того ж місяця двох минулих років. Зростання національної валюти викликано декількома факторами. По-перше, це зростання попиту іноземних інвесторів на гривневі ОВДП українського уряду. По-друге, це сезонність, зумовлена експортом аграрної продукції. Подальше посилення гривні також відбудеться за рахунок серпневих платежів податку на прибуток, для яких експортери будуть продавати валюту.

За матеріалами незалежної аналітичної платформи VoxConnector

Перейти до панелі інструментів