29.03.2024
Мандри Новини

Відродити Микулинецький замок і Коропецький палац беруться “12 вартових”

Замок у Микулинцях і палац Бадені у Коропці увійшли до переліку 12-ти споруд України, які взялися відродити волонтери проекту “12 вартових”. Команда проекту проїхала тисячі кілометрів, щоб обрати фортифікаційні споруди нашої країни, які перебувають у вкрай занедбаному стані, але мають, на їхню думку, великий туристичний потенціал.

  • Ми зберемо докупи все, що знайдемо, і покажемо світу маленькі історії про силу і великі справи — про століття і життя, про ненависть і воскресіння з руїн, про кохання і відчай — про звичайні роки людського існування, – пишуть “12 вартових” на своєму сайті. – Про Україну і історію. Про людей. Про те, що належить нації. Про те, що #самотністьруйнує, але кожна окрема людина зможе цмінити це.

До проекту також увійшли замок Сент Миклош і Хустський на Закарпатті, замок Острозьких на Рівненщині, палац Шувалових та садиба Даховських у Черкаській області, Поморянський і Свіржський замки, палац Жевуських-Лянцкоронських на Львівщині, палац Сангушкив на Хмельниччині, Шарівський замок у Харківській області. Їх об’єднує не тільки краса, а й занедбаність, що дійсно лякає, кажуть “вартові”.

Що планують зробити під час проекту?

  • Реальна допомога кожному замку. Реконструкція споруд — цеглинка за цеглинкою
  • Створення туристичного середовища. Забезпечення умов для комфортного відпочинку та вивчення історії.
  • Фільм про кожний замок. Відеоісторії з вуст вартових, які познайомлять весь світ з нашим культурним надбанням.
  • Окремий сайт із маршрутами. Самостійно подорожувати замками України — це цікаво і видовищно.
  • Створення умов для популяризації проекту. Кожна людина може стати частиною великої місії.

Волонтери вже зняли ознайомчий фільм про замки, які збираються відродити. Режисер відео – Masha O’Reilly. У фільмі використали голос і музику радіоведучого і композитора Романа Коляди.

Допомогти проекту можна, натиснувши кнопку “Зробити донейт” на сайті “12 вартових”. 

Звіт про збір та витрачання коштів, кількість учасників проекту та проведених заходів буде постійно оприлюднюватися на сайті та кожен зможе отримати вичерпну інформацію щодо перебігу проекту, обіцяє команда.

Відстежувати новини проекту можна також на сторінці у соцмережі “12 вартових. Це знайдено в Україні”.

Перейти до панелі інструментів