29.03.2024
Місто Новини

У парку Шевченка зведуть нову альтанку, вартістю понад мільйон гривень

У парку Шевченка розібрали вщент одну із родзинок міста – відому альтанку неподалік Тернопільського замку. Облаштувати нову там збираються, кажуть у міськраді, до Дня міста. Вона обійдеться майже у 1 млн 200 тис. грн.

Чому розібрали, якою вона буде та чи недорого збираються оплатити за нову “родзинку”, цікавляться й активісти. Кажуть, що суми, які вже прозвучали у пресі – мільйон, більше мільйона, насправді немаленькі для такого об’єкта.

– Проїжджав там вчора, бачу – все, нема альтанки. Тільки купа сміття. Шкода, направду, втрачати таку пам’ятку, – каже активіст Олег Синовець. – Міська влада заявляє, що знести альтанку, яка стоїть там із 70-х років, змушені через зсув грунту. Але, цікаво, чи це підтверджено якоюсь експертизою. Якщо так, то звісно мова може іти про демонтаж, а якщо ні? Також цікаво, з якого матеріалу вони збираються її зробити? Адже, як буває в нас, розбирають щось із якісних матеріалів, мовляв старе, а ставлять нове з не дуже якісних. Зате гроші на такі роботи можна списати.

Також, як додає активіст, чув уже, що нову альтанку облаштують до дня міста. Однак у той же час на інформаційній табличці дата завершення робіт вказана як ІV квартал 2019 року.

Сказали зробити до Дня міста

Чому розібрали, коли зведуть нову, скільки витратять – усі ці та інші питання ми переадресували КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя». Тут зазначають, що доручення облаштувати нову альтанку до Дня міста дав міський голова. Однак можуть виникнути непередбачувані обставини, як от дощі чи поломка техніки, яка виготовляє конструкції для альтанки, тому й перестрахувались, вказавши на плакаті ІV квартал.

– Протягом трьох останніх років, відповідно до доручення заступника міського голови Леоніда Бицюри, працювали проектні організації щодо зсуву грунту біля замку, пологового і там, де стояла альтанка, – каже очільник підприємства Микола Лесів. – Геодезичні вишукування показали, що йде зсув грунту, йде ухил самої альтанки, а це небезпечно для тих тернополян, які проходять біля альтанки, які сходять в парк біля неї. Відтак міським головою прийнято рішення про проведення капітального ремонту тієї альтанки. Відповідно зробленим проект, він пройшов експертизу, на даний час укладений договір на виконання робіт і вчора,24 липня, провели демонтаж даної альтанки.

За словами пана Лесіва, конструкції старої альтанки десь на 60% збережені. Їх вчора розклали на піддони і вивезли на зберігання на базу. Але чи використають їх під час облаштування нової – поки що не знають.

– Ті конструкції – частково знищені: хтось подряпав, хто щось понаписував, – додає Микола Лесів. – І на підприємстві, яке виготовляє такі конструкції, а це субпідрядник підприємство “Волхонтет”, сказали, що відновлення цих елементів альтанки буде коштувати дорожче, ніж виготовлення аналогічних нових. Ми по одній конструкції віддали йому, він зараз виготовляє аналогічну конструкцію, щоб альтанка мала такий вигляд як та, що стояла до вчорашнього дня. Можливий такий варіант, що коли будемо влаштовувати альтанку, використаємо і старі елементи.

На альтанку сесія докинула грошей

Крім того, проектантом та проектом, за словами пана Лесіва, передбачено забезпечення восьми буронабивних свай, довжиною 10 м. Їх зв’яжуть з армованою основою. Це унеможливить подальший зсув і тоді зведуть альтанку. Її виготовлятимуть з білого каменю.

– Вартість робіт – близько 1 млн 200 тис., – каже директор КП.- Вчора, до речі, сесія ще додала грошей. Бо,як сказав виробник, роботи трудомісткі і ще треба було грошей. Саму альтанку облаштують не там, де стояла стара – її посунуть в сторону скверу Яна Амора Тарнавського. А довкола альтанки зробимо таку невеличку терасу, прохід.

Тендер на проведення робіт не проводили, додають у КП. Бо, кажуть, сума не сягає 1,5 млн.

Перейти до панелі інструментів