
Найбільш надійним способом для обігріву приватного будинку в холоди залишається піч. Вона незамінна при відсутності централізованого теплопостачання. Але і при його наявності відмовлятися від неї необов’язково. Підійде і для підстраховки на випадок відключення світла або газу через поломки, і просто як доповнення до основного типу обігріву. Хороший варіант, перевірений поколіннями. Але щоб опалювальний сезон пройшов з використанням печі безпечно і без сюрпризів, щоб тепло в приміщенні було стабільним, слід заздалегідь провести і перевірку, і підготовку цього пристрою. Тільки так можливо попередити проблеми з димом, тягою, сажею, мінімізувати ризики загоряння, заздалегідь придбати дросельну заслінку на сайті перевіреного постачальника або зробити інші необхідні для опалювального сезону замовлення.
Облаштування опалювальних печей: що врахувати при огляді та підготовці до зими
- Перевірка стану печі починається з огляду:
- корпусу;
- топки;
- труби та димоходу.
Важливо переконатися, що цілісність кладки не порушена, що тріщин і/або ознак появи корозії немає. Пам’ятайте, що навіть незначне пошкодження на стінках може стати причиною витоку чадного газу, загоряння тощо.
Якщо піч викладена з цегли, слід оглянути всі шви, зашпаклювати, при необхідності, їх розчином з каолінової глини і шамотного порошку. Така суміш може витримувати дуже високу t°, підходить для надійної герметизації тріщин.
Якщо піч з чавуну або сталі, важливо оглянути її на наявність іржі, усунути ці сліди, а зверху, перед початком опалювального сезону, нанести додатково покриття для захисту.

Чищення димоходу та топки
Відкладення і сажа в димоході на стінках є звичними, але боротися з ними потрібно дуже відповідально. Це основні перешкоди для якісного обігріву. Якщо не усунути їх, буде і тяга знижуватися, і ризик займання в трубі підвищуватися.
До початку опалювального сезону слід якісно все в печі прочистити.
Золу і її залишки з піддувала треба видалити, колосникову решітку уважно оглянути. Якщо є пошкодження, слід замінити, інакше дрова під час розпалювання просто будуть провалюватися в піддувало.
Шиберу окрема увага.
Важливо, щоб він вільно і закривався, і відкривався. Якщо заслінка почала заїдати, її можна відновити за допомогою мастила (обов’язково жаростійкого).

Ремонт чавунної печі: що передбачає
При правильному догляді, нормальному використанні, печі з чавуну служать власникам близько 40 років, тобто, відрізняються особливою довговічністю.
Але відносини вимагають до себе дбайливого ставлення.
Коли здійснюється їх підготовка до зимового сезону, потрібно не тільки перевірити всі герметичні з’єднання, але і переконатися у відсутності тріщин. Якщо будуть виявлені проблеми, пошкоджену стінку замінюють. Використовувати зварювання або замазування безглуздо. Такий ремонт нормального результату просто не дасть.
По завершенні ремонту слід плавно прогріти камеру печі. Температура в ній не повинна підвищуватися різко. Це загрожує деформацією конструкції. Перша розпалювання печі здійснюється на мінімальній потужності, потім поступово тепло доводять до «робочого».

Як готують до сезону печі з цегли, сталі та чавуну
Будь-яка цегляна піч щорічно повинна білитися, зовнішні її поверхні – штукатуритися. Це і акуратного стану допоможе домогтися, і щілини своєчасно виявити. Побілка показує їх миттєво.
Печі зі сталі очищаються від іржі, від пилу. Також необхідно переконатися в цілісності з’єднань. Якщо потрібно, на заслінках, на дверцятах змінюються ущільнювачі. Нескладно, але це і тягу допоможе правильну забезпечити і тепло зберегти.
Правильне та безпечне розпалювання: що врахувати
Температура на вулиці опустилася до +8 і нижче? Значить, опалювальний сезон можна починати.
Все робиться поступово. Якщо пристрій кілька місяців не використовувався, потрібно спочатку димохід прогріти дуже слабким вогнем (так з труби піде конденсат і охололе повітря), потім поступово збільшувати обсяги палива.
Канали вентиляційного типу в ролі димоходу використовувати не варто, робити розпалювання без листа, який називають передточним, теж. Це і правила пожежної безпеки порушує, і піч руйнує.
Шлак, золу та ін. відкладення потрібно своєчасно прибирати, а металеві компоненти змащувати, щоб не почалася корозія.

Таким чином, грамотна і відповідальна підготовка опалювальної печі до зимового сезону є гарантією безпечного та ефективного обігріву. Регулярно очищайте топку і трубу від забруднень, корозії і сажі, своєчасно робіть необхідний ремонт і стежте за станом стінок. Все це значно подовжує термін служби обраного обладнання, дозволяє взимку радіти м’якому і живому теплу, а не переживати про безпеку.

