Для дітей замість ласощів, а для онкохворих після хімії: тернопільський ветеран створив унікальний бізнес

ветеранський бізнес

Коли сучасні діти відмовляються від шоколаду та цукерок на користь незвичних батончиків — це справді вражає. Але ще більше вражає те, що ці батончики стали порятунком для онкохворих, які після хіміотерапії не можуть їсти майже нічого. У Тернополі ветеран Віталій Шепель разом з дружиною Ольгою створив виробництво сублімованих продуктів, яких досі не існувало у світі.

“Терміново” поспілкувалось з Віталієм Шепелем і розповідає, як ветеран зумів створити бізнес на здоровій їжі, чому діти відмовляються від цукерок заради його батончиків і які плани має підприємець на майбутнє.

Як все починалося

Історія цього бізнесу почалася не з бізнес-плану, а з турботи. Віталій Шепель пішов на фронт добровольцем, а його дружина залишилася в селі під Тернополем, де вони вирощували органічну полуницю. Чоловік дзвонив з війни і питав про полуницю — хотів хоча б на відео побачити ягоди, бо там, де воював, все було понищено.

Одного разу він побачив напівгнилу полуницю на полі і засмутився. Тоді дружина почала думати, як зберегти врожай для нього. Проблема була ще й у тому, що Віталій зовсім не їв солодкого, а військові, які йдуть на завдання, не можуть взяти з собою їжу. Хлопці їли снікерси та енергетичні батончики, але для нього це не підходило.

Жінка замовила креслення сушильної машини, почала сушити полуницю, змішувала з горіхами, пакувала у зіп-пакети і передавала на фронт. Але це були просто сушені фрукти, які злипалися.

Ще до війни подружжя хотіло робити гідролати з лікарських трав, які ростуть у лісі поруч.  Це дистильована вода рослин, яка виходить в пройесі парової дистиляції ефірних олій, тобто натуральний засіб для косметології і не тільки.

У лютому 2022 року вони замовили дистилятор із Харкова. Він прийшов 22 лютого, але кришка не підходила. Відправили назад 23-го, щоб підігнали. А 24 лютого почалася повномасштабна війна.

“Навіть незрозуміло було, чи отримали, чи ні. А потім, коли чоловік приїхав у відпустку в кінці травня, якраз запрацювало в Харкові це виробництво, і вони дзвонять. Встигли отримати і кажуть: відішлемо кришку. Ми були в шоці”, — розповідає дружина Віталія.

ветеранський бізнес

Як створили перший батончик: експеримент, який став проривом

Коли Віталій повернувся з війни через проблеми зі здоров’ям, він думав про екстракти лікарських рослин. Але для виготовлення екстрактів потрібен був дорогий екстрактор, а для нього — сублімовані трави. Отже, треба було починати з сублімації.

Віталій знайшов грант і отримав сублімаційну установку. За умовами гранту обладнання мало заробляти гроші. Перша сублімація відбулася взимку — 30 грудня заклав яблука, 31-го вийняв. Спочатку сублімували те, що було: яблука, моркву, буряк, гарбуз. Роздавали знайомим, всі пробували.

Але продукція виходила дорогою. Ніхто не буде купляти сублімований буряк як чіпси. Треба було створити щось особливе. Давали сублімовані яблука і гарбуз дітям у школу — їли, але без особливого захоплення. Звичайні яблука теж існують.

Прорив стався випадково. Віталій зробив перший батончик на цілий піддон — суцільний пляцок, який порізали на шматки. Це було перед Великоднем. Поїхали до мами дружини, приїхала сестра з дітьми. У бабусі завжди повно солодощів на свята — цукерки, шоколад, – стандартна історія.

“І тут наш порізаний пляцок. Було дуже дивно, бо вони не їли шоколаду взагалі, а їли цей фруктовий пляцок. Ми такі: щоб сучасні діти відмовились від цукерок… Ми, дорослі, і то тяжко буває втриматись. Ми такі: це воно!” — пригадує подружжя.

Після цього вирішили робити саме батончики — зручно в кишеню всунути, у сумочку кинути. Пішли форми, упаковка. Екстракти відклали на потім, бо і на одне діло не вистачало енергії.

ветеранський бізнес

Їжа без компромісів: що всередині батончиків і чому вони унікальні

Віталій категорично не працює ні з хімією, ні з цукром. Мета — створити загальнодоступну їжу, яку він називає “їжею майбутнього” або “їжею без компромісів”. Це означає, що людина з будь-якими проблемами зі здоров’ям може її їсти.

“Якщо маєш високий цукор, алергію чи інші проблеми — можеш їсти, тому що це без компромісів”, — пояснює Віталій.

Основа батончиків — натуральна сировина: чорниці, вишні, малина, журавлина. Фрукти та ягоди змішують, дають їм пройтися власними соками. Потім усе піддається сублімації — 24 години у вакуумі при мінусовій температурі. Ця технологія усуває всі алергени.

“Людина, яка ніколи не їла полуницю через алергію, може запросто їсти наш батончик”, — каже підприємець.

У батончиках немає штучної фруктози. Є лише природна, а глікемічний індекс – максимум 70. Два батончики по 100 грам містять 96 калорій, але дають енергію на кілька годин. Люди з надлишковою вагою також можуть їх їсти без проблем.

ветеранський бізнес

Онкохворі, спортсмени і діти: хто їсть ці батончики

На виставках до подружжя тричі підходили люди з онкологічними захворюваннями. Одна жінка прямо сказала: “Ви ж розумієте, що це їжа для онкохворих. Я не можу їсти після хіміотерапії, а це можу, бо знаю, що у мене не буде реакції”.

Це наштовхнуло на думку розширювати асортимент і вказувати на упаковці, для кого призначений конкретний продукт. Зараз вони працюють над розробкою різних рецептур.

Військові купують батончики на фронт. У сухпайку не вистачає фруктів та ягід — він важкий, а таких речей там немає. Це вітаміни, які просто необхідні.

Діти у школах — окрема історія. Віталій запакував великий пакет батончиків для одного класу, думав, що вистачить на місяць. День. Перша тривога. Все розійшлося.

ветеранський бізнес

Діти ледь не з’їли вчительку (спойлер – це жарт)

“Вчителька каже: до шостого класу приходять, кажуть: дайте, дайте! Вона думала, що діти її з’їдять, коли закінчились ці батончики. Каже, це розлітається просто неймовірно”, — усміхається Віталій.

Чоловік розповідає, що у Тернополі працює своєрідний освітній проєкт: батончики продаються у двох школах Тернополя, 10 гривень з кожного йде у фонд підтримки учнів. Він заміняє дітям чіпси та горішки, дає їм здоров’я, а вони самі себе спонсорують, щоб краще вчитися.

“Для мене це реклама. Діти пробують, смакують. Продукт абсолютно новий, пояснити важко. Зайдуть до магазину, побачать і скажуть: це в школі є, це класно. Діти обирають собі здоров’я, нормальну їжу, яка їм подобається”, — каже підприємець.

Гранола без алергенів і коктейлі з лікарськими травами та українськими суперфудами

Окрім батончиків Віталій робить гранолу. У звичайній гранолі основа — вівсяні пластівці, горішки, родзинки. Та чоловік переграв рецепт. Основа його граноли — пророщена гречка, підсолоджувач — сік топінамбура чи агави, без цукру. Замість горіхів, які є алергеном, — українські суперфуди: насіння коноплі, соняшник, гарбуз.

“Ми популяризуємо наше, українське. Не арахіс, а гарбузове насіння, яке тут пророщується і яке безмежно позитивне”, — наголошує Віталій.

Також він створив протеїново-вітамінні коктейлі. Основа — пророщене зерно спельти (білок), сублімований гарбуз, лікарські трави. У рецептурах — топінамбур, кульбаба, яглиця. Кульбаба покращує мікрофлору кишечника, стимулює вироблення жовчі. Яглиця виводить солі з організму.

“Яглиця росте під ногами як бур’ян, але неймовірно допомагає. Я її збираю, сушу, перемелюю”, — ділиться Віталій.

Трави збирають самі у лісі, який поруч. Там майже ніхто не ходить, є багато лікарських рослин. Є коктейль з медункою — трава відновлює легеневу тканину, нею колись лікували навіть туберкульоз, розповідає дружина Віталія Ольга.

медунка
Медунка

Є з чорницею — для травлення та зору. Кожен коктейль має своє призначення.

Коктейлі можна давати на йогурт або сік. Якщо гіркуватий — краще дати постояти п’ять-шість хвилин. Увечері, замість того щоб шукати їжу в холодильнику, можна випити з йогуртом. Ціна — 20 гривень.

“Коли випиваєш наш коктейль після спортзалу, він працює. Наш засвоюється на 80%, а протеїн з банок — на 30-40%. Можеш випити цілу кружку протеїну, але результат буде такий самий”, — стверджує підприємець.

Субліматор за 35 гривень на годину і ціна без компромісів

Найдорожче у виробництві — субліматор, розповідає Віталій. Установка споживає 3,5 кіловати на годину. Це приблизно 35 гривень тільки за електроенергію. Плюс вихід продукції, втрати, праця найманого робітника.

ветеранський бізнес

Зараз виробничі потужності дозволяють робити близько 180 батончиків щодня або до 3,5 тисячі на місяць.

Продукція реалізується у Тернополі через чотири магазини: “Родзинка”, “Кумін”, “Торба”, “Метрополіс”. У Києві — через “Крупотенко” та мережу Goodfood. Є сайт та інстаграм-сторінка, де можна замовити онлайн.

З початку 2025 року підписані угоди про співпрацю з проєктом Євгена Клопотенка “100 шоп” (онлайн-магазин відомого кулінара, де зібрані найкращі локальні виробники) та мережею GOOD FOOD.

Торгова марка TOBI символічно означає “для тебе, з тобою”.

Євросертифікат і плани на масштабування

Віталій має українські документи на продукцію, але каже, що це нічого в порівнянні з європейськими. Європейські сертифікати — це лабораторні випробування, небо і земля. Зараз він збирає документи на євросертифікат і однозначно хоче вийти на європейський ринок.

За рахунок Ветеранського фонду “Знову ЕРУВАН” він планує придбати ще дві сублімаційні установки. Є приміщення, де вони стоятимуть. Планує розширювати виробництво, створювати нові робочі місця для військових, які повернуться з фронту.

“Дуже велика перспектива. Я кому-небудь даю пробу, це всім цікаво. Можна робити неймовірно багато смаків. У мене зараз шість основних, чотири ще дотестовуємо”, — каже Віталій.

Сенс у тому, що продукт має бути і корисним, і смачним одночасно. Чоловік каже про користь, дружина додає інгредієнт, сублімує, дає пробувати. Не те — рецепт змінюють, і так поки не дійдуть до досконалості.

Продукту, який виготовляє Віталій разом з дружиною Ольгою, немає ніде у світі. Саме тому вони його патентують, і дуже тішаться, що це український, тернопільський продукт. Головна мета — не лише виготовляти якісну українську їжу, а й підтримувати захисників та розвивати економіку країни.

ветеранський бізнес

About the author

знак аварійної зупинки
trending_flat
16-річний хлопець у лікарні: на Тернопільщині трапилась серйозна аварія

На Тернопільщині п'яний водій наїхав на неповнолітнього мотоцикліста.  Аварія трапилась у місті Бережани. Як з'ясували правоохоронці, що кермувальник автомобіля Nissan Qashqai не переконався у безпечності свого маневру та зіткнувся з мотоциклом Musstang МТ-125. Про це повідомили у поліції у Тернопільській області. Читайте також: У Тернополі водійка в'їхала в один із магазинів міста Мотоциклом керував 16-річний місцевий мешканець. Неповнолітній отримав травми та перелом, його госпіталізували до лікарні. Газоаналізатор "Драгер" показав, що водій автомобіля Nissan був у стані алкогольного сп'яніння. Прилад зафіксував 1,19 проміле алкоголю в його крові. "Його затримали за статтею 208 Кримінального процесуального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

хабар
trending_flat
Загрожує до 4 років в’язниці: на Кременеччині водій пропонував хабар

На Кременеччині водій пропонував правоохоронцям хабар. Чоловіку загрожує до 4 років позбавлення волі.  Патрульні зупинили водія автомобіля ВАЗ-2106 за порушення правил дорожнього руху. Під час перевірки з'ясували, що 44-річний місцевий житель не мав при собі водійського посвідчення. Про це повідомили у пресслужбі ГУНП у Тернопільській області. Читайте також: П'яний водій на Тернопільщині пропонував великий хабар правоохоронцям Щоб уникнути адміністративного протоколу, чоловік запропонував поліцейським 4000 гривень неправомірної вигоди. Попри попередження правоохоронців про кримінальну відповідальність, порушник продовжив наполягати на хабарі. На місце події була викликали слідчо-оперативна група, яка задокументувала факт пропозиції неправомірної вигоди. "Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція статті передбачає покарання від штрафу до 4 років позбавлення волі", - йдеться у повідомленні.

бабуся Оля
trending_flat
Бабуся-блогерка з Тернопільщини збирає мільйони переглядів у Тіктоці: її люблять за простоту і щирість

Бабуся із Тернопільщини збирає мільйони переглядів у Тіктоці.  86-річна Ольга Георгіївна з Тернопільщини стала справжньою зіркою соціальних мереж та активно веде власний блог вже майже рік. Надихнули її на створення сторінки онуки, і тепер за життям жінки стежать майже 100 тисяч підписників. Про це розповіло Hromadske. Читайте також: До Тернополя приїде популярний львівський хор "Гомін", який підкорив Тікток своїм репертуаром У своїх відео бабуся щиро розповідає про будні сільського життя, ділиться спогадами та життєвими історіями. Користувачі цінують її за простоту, щирість та тепло, з яким вона говорить про рідне село та людей навколо.

аварія
trending_flat
У Тернополі водійка в’їхала в один із магазинів міста

У Тернополі водійка не впоралась із кермуванням і в'їхала у магазин "Копійочка".  Аварія трапилась 15 листопада на вулиці Тарнавського. Про це повідомила старша інспекторка управління патрульної поліції у Тернопільській області Віталія Щупляк. Читайте також: Ледь тримався на ногах: у Тернополі виявили дуже п'яного водія "ДТП без травмованих за участі автомобіля Фіат. На водія складено протокол за вчинення ДТП", - йдеться у повідомленні.

лисиці
trending_flat
На Тернопільщині будуть відстрілювати хижаків. Зоозахисники б’ють на сполох

На Тернопільщині відстрілюватимуть хижаків.  Протягом 15 та 16 листопада на території мисливських угідь Підгаєцької громади районна організація Українського товариства мисливців та рибалок проводитиме плановий відстріл хижих тварин. Про це повідомили у Підгаєцькій міській раді. Цей захід має на меті регулювання чисельності хижаків та дозволить зменшити ризики як для диких тварин і птахів, так і для домогосподарств, розташованих поруч із лісовими масивами. Читайте також: На Тернопільщині аграрій зафільмував зграю вовків: хижаки полювали на зайця (відео) "У ці дні мисливці працюватимуть у визначених ділянках лісу та полів. Просимо всіх жителів, які можуть перебувати в цих місцях, бути уважними, утриматися від зайвого пересування у глибині лісових зон", - йдеться у повідомленні. Проте зоозахисники проти таких заходів, адже вважають, що такий метод боротьби проти сказу та різних хвороб, які переносять дикі тварини, не ефективний та застарілий. "Зоозахисні організації уже не раз наводили факти про […]

КЛИМ'ЮК Михайло
trending_flat
Довгий час вважали зниклим безвісти: “На Щиті” додому на Тернопільщину повертається бойовий медик

Трагічна та важка втрата для Великодедеркальської об'єднаної територіальної громади. Зупинилося серце військового Михайла Клим'юка 1972 року народження.  Воїн загинув 25 серпня 2025 року під час виконання військового обов'язку у районі населеного пункту Новоданилівка Запорізької області. Довгий час Героя вважали зниклим безвісти. Про це повідомили у Великодедеркальській об'єднаній територіальній громаді. Читайте також: Зупинилося серце молодого снайпера з Тернопільщини Михайло Васильович був бойовим медиком І взводу 4 роти 2 механізованого батальйону військової частини А****. Редакція "Терміново" висловлює щирі співчуття рідним та близьким Михайла. Хай спочиває з миром! Вічна пам'ять!

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025