Для дітей замість ласощів, а для онкохворих після хімії: тернопільський ветеран створив унікальний бізнес

ветеранський бізнес

Коли сучасні діти відмовляються від шоколаду та цукерок на користь незвичних батончиків — це справді вражає. Але ще більше вражає те, що ці батончики стали порятунком для онкохворих, які після хіміотерапії не можуть їсти майже нічого. У Тернополі ветеран Віталій Шепель разом з дружиною Ольгою створив виробництво сублімованих продуктів, яких досі не існувало у світі.

“Терміново” поспілкувалось з Віталієм Шепелем і розповідає, як ветеран зумів створити бізнес на здоровій їжі, чому діти відмовляються від цукерок заради його батончиків і які плани має підприємець на майбутнє.

Як все починалося

Історія цього бізнесу почалася не з бізнес-плану, а з турботи. Віталій Шепель пішов на фронт добровольцем, а його дружина залишилася в селі під Тернополем, де вони вирощували органічну полуницю. Чоловік дзвонив з війни і питав про полуницю — хотів хоча б на відео побачити ягоди, бо там, де воював, все було понищено.

Одного разу він побачив напівгнилу полуницю на полі і засмутився. Тоді дружина почала думати, як зберегти врожай для нього. Проблема була ще й у тому, що Віталій зовсім не їв солодкого, а військові, які йдуть на завдання, не можуть взяти з собою їжу. Хлопці їли снікерси та енергетичні батончики, але для нього це не підходило.

Жінка замовила креслення сушильної машини, почала сушити полуницю, змішувала з горіхами, пакувала у зіп-пакети і передавала на фронт. Але це були просто сушені фрукти, які злипалися.

Ще до війни подружжя хотіло робити гідролати з лікарських трав, які ростуть у лісі поруч.  Це дистильована вода рослин, яка виходить в пройесі парової дистиляції ефірних олій, тобто натуральний засіб для косметології і не тільки.

У лютому 2022 року вони замовили дистилятор із Харкова. Він прийшов 22 лютого, але кришка не підходила. Відправили назад 23-го, щоб підігнали. А 24 лютого почалася повномасштабна війна.

“Навіть незрозуміло було, чи отримали, чи ні. А потім, коли чоловік приїхав у відпустку в кінці травня, якраз запрацювало в Харкові це виробництво, і вони дзвонять. Встигли отримати і кажуть: відішлемо кришку. Ми були в шоці”, — розповідає дружина Віталія.

ветеранський бізнес

Як створили перший батончик: експеримент, який став проривом

Коли Віталій повернувся з війни через проблеми зі здоров’ям, він думав про екстракти лікарських рослин. Але для виготовлення екстрактів потрібен був дорогий екстрактор, а для нього — сублімовані трави. Отже, треба було починати з сублімації.

Віталій знайшов грант і отримав сублімаційну установку. За умовами гранту обладнання мало заробляти гроші. Перша сублімація відбулася взимку — 30 грудня заклав яблука, 31-го вийняв. Спочатку сублімували те, що було: яблука, моркву, буряк, гарбуз. Роздавали знайомим, всі пробували.

Але продукція виходила дорогою. Ніхто не буде купляти сублімований буряк як чіпси. Треба було створити щось особливе. Давали сублімовані яблука і гарбуз дітям у школу — їли, але без особливого захоплення. Звичайні яблука теж існують.

Прорив стався випадково. Віталій зробив перший батончик на цілий піддон — суцільний пляцок, який порізали на шматки. Це було перед Великоднем. Поїхали до мами дружини, приїхала сестра з дітьми. У бабусі завжди повно солодощів на свята — цукерки, шоколад, – стандартна історія.

“І тут наш порізаний пляцок. Було дуже дивно, бо вони не їли шоколаду взагалі, а їли цей фруктовий пляцок. Ми такі: щоб сучасні діти відмовились від цукерок… Ми, дорослі, і то тяжко буває втриматись. Ми такі: це воно!” — пригадує подружжя.

Після цього вирішили робити саме батончики — зручно в кишеню всунути, у сумочку кинути. Пішли форми, упаковка. Екстракти відклали на потім, бо і на одне діло не вистачало енергії.

ветеранський бізнес

Їжа без компромісів: що всередині батончиків і чому вони унікальні

Віталій категорично не працює ні з хімією, ні з цукром. Мета — створити загальнодоступну їжу, яку він називає “їжею майбутнього” або “їжею без компромісів”. Це означає, що людина з будь-якими проблемами зі здоров’ям може її їсти.

“Якщо маєш високий цукор, алергію чи інші проблеми — можеш їсти, тому що це без компромісів”, — пояснює Віталій.

Основа батончиків — натуральна сировина: чорниці, вишні, малина, журавлина. Фрукти та ягоди змішують, дають їм пройтися власними соками. Потім усе піддається сублімації — 24 години у вакуумі при мінусовій температурі. Ця технологія усуває всі алергени.

“Людина, яка ніколи не їла полуницю через алергію, може запросто їсти наш батончик”, — каже підприємець.

У батончиках немає штучної фруктози. Є лише природна, а глікемічний індекс – максимум 70. Два батончики по 100 грам містять 96 калорій, але дають енергію на кілька годин. Люди з надлишковою вагою також можуть їх їсти без проблем.

ветеранський бізнес

Онкохворі, спортсмени і діти: хто їсть ці батончики

На виставках до подружжя тричі підходили люди з онкологічними захворюваннями. Одна жінка прямо сказала: “Ви ж розумієте, що це їжа для онкохворих. Я не можу їсти після хіміотерапії, а це можу, бо знаю, що у мене не буде реакції”.

Це наштовхнуло на думку розширювати асортимент і вказувати на упаковці, для кого призначений конкретний продукт. Зараз вони працюють над розробкою різних рецептур.

Військові купують батончики на фронт. У сухпайку не вистачає фруктів та ягід — він важкий, а таких речей там немає. Це вітаміни, які просто необхідні.

Діти у школах — окрема історія. Віталій запакував великий пакет батончиків для одного класу, думав, що вистачить на місяць. День. Перша тривога. Все розійшлося.

ветеранський бізнес

Діти ледь не з’їли вчительку (спойлер – це жарт)

“Вчителька каже: до шостого класу приходять, кажуть: дайте, дайте! Вона думала, що діти її з’їдять, коли закінчились ці батончики. Каже, це розлітається просто неймовірно”, — усміхається Віталій.

Чоловік розповідає, що у Тернополі працює своєрідний освітній проєкт: батончики продаються у двох школах Тернополя, 10 гривень з кожного йде у фонд підтримки учнів. Він заміняє дітям чіпси та горішки, дає їм здоров’я, а вони самі себе спонсорують, щоб краще вчитися.

“Для мене це реклама. Діти пробують, смакують. Продукт абсолютно новий, пояснити важко. Зайдуть до магазину, побачать і скажуть: це в школі є, це класно. Діти обирають собі здоров’я, нормальну їжу, яка їм подобається”, — каже підприємець.

Гранола без алергенів і коктейлі з лікарськими травами та українськими суперфудами

Окрім батончиків Віталій робить гранолу. У звичайній гранолі основа — вівсяні пластівці, горішки, родзинки. Та чоловік переграв рецепт. Основа його граноли — пророщена гречка, підсолоджувач — сік топінамбура чи агави, без цукру. Замість горіхів, які є алергеном, — українські суперфуди: насіння коноплі, соняшник, гарбуз.

“Ми популяризуємо наше, українське. Не арахіс, а гарбузове насіння, яке тут пророщується і яке безмежно позитивне”, — наголошує Віталій.

Також він створив протеїново-вітамінні коктейлі. Основа — пророщене зерно спельти (білок), сублімований гарбуз, лікарські трави. У рецептурах — топінамбур, кульбаба, яглиця. Кульбаба покращує мікрофлору кишечника, стимулює вироблення жовчі. Яглиця виводить солі з організму.

“Яглиця росте під ногами як бур’ян, але неймовірно допомагає. Я її збираю, сушу, перемелюю”, — ділиться Віталій.

Трави збирають самі у лісі, який поруч. Там майже ніхто не ходить, є багато лікарських рослин. Є коктейль з медункою — трава відновлює легеневу тканину, нею колись лікували навіть туберкульоз, розповідає дружина Віталія Ольга.

медунка
Медунка

Є з чорницею — для травлення та зору. Кожен коктейль має своє призначення.

Коктейлі можна давати на йогурт або сік. Якщо гіркуватий — краще дати постояти п’ять-шість хвилин. Увечері, замість того щоб шукати їжу в холодильнику, можна випити з йогуртом. Ціна — 20 гривень.

“Коли випиваєш наш коктейль після спортзалу, він працює. Наш засвоюється на 80%, а протеїн з банок — на 30-40%. Можеш випити цілу кружку протеїну, але результат буде такий самий”, — стверджує підприємець.

Субліматор за 35 гривень на годину і ціна без компромісів

Найдорожче у виробництві — субліматор, розповідає Віталій. Установка споживає 3,5 кіловати на годину. Це приблизно 35 гривень тільки за електроенергію. Плюс вихід продукції, втрати, праця найманого робітника.

ветеранський бізнес

Зараз виробничі потужності дозволяють робити близько 180 батончиків щодня або до 3,5 тисячі на місяць.

Продукція реалізується у Тернополі через чотири магазини: “Родзинка”, “Кумін”, “Торба”, “Метрополіс”. У Києві — через “Крупотенко” та мережу Goodfood. Є сайт та інстаграм-сторінка, де можна замовити онлайн.

З початку 2025 року підписані угоди про співпрацю з проєктом Євгена Клопотенка “100 шоп” (онлайн-магазин відомого кулінара, де зібрані найкращі локальні виробники) та мережею GOOD FOOD.

Торгова марка TOBI символічно означає “для тебе, з тобою”.

Євросертифікат і плани на масштабування

Віталій має українські документи на продукцію, але каже, що це нічого в порівнянні з європейськими. Європейські сертифікати — це лабораторні випробування, небо і земля. Зараз він збирає документи на євросертифікат і однозначно хоче вийти на європейський ринок.

За рахунок Ветеранського фонду “Знову ЕРУВАН” він планує придбати ще дві сублімаційні установки. Є приміщення, де вони стоятимуть. Планує розширювати виробництво, створювати нові робочі місця для військових, які повернуться з фронту.

“Дуже велика перспектива. Я кому-небудь даю пробу, це всім цікаво. Можна робити неймовірно багато смаків. У мене зараз шість основних, чотири ще дотестовуємо”, — каже Віталій.

Сенс у тому, що продукт має бути і корисним, і смачним одночасно. Чоловік каже про користь, дружина додає інгредієнт, сублімує, дає пробувати. Не те — рецепт змінюють, і так поки не дійдуть до досконалості.

Продукту, який виготовляє Віталій разом з дружиною Ольгою, немає ніде у світі. Саме тому вони його патентують, і дуже тішаться, що це український, тернопільський продукт. Головна мета — не лише виготовляти якісну українську їжу, а й підтримувати захисників та розвивати економіку країни.

ветеранський бізнес

About the author

аварія
trending_flat
Смертельна аварія на Тернопільщині: під вантажівку потрапив бус

На Тернопільщині сталась смертельна аварія. Загинув один із водіїв.  Аварія трапилась 29 листопада близько 7 ранку у селі Нагірянка Чортківського району. За попередньою інформацією, водій мікроавтобуса Mersedes Sprinter рухався трасою Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече у напрямку міста Заліщики та на повороті виїхав на смугу зустрічного руху. Про це повідомили в поліції у Тернопільській області. Читайте також: На Зборівщині у страшній аварії загинув молодий чоловік Внаслідок цього зіткнувся з автопоїздом, який складався із сідлового тягача Renault Magnum. У результаті потужного удару кермувальник буса загинув на місці.

Залюбовська Наталія Іванівна
trending_flat
Писала сценарії та мала неймовірний талант: у Тернополі померла викладачка музичної школи

Обірвалось життя викладачки Тернопільської музичної школи №1 ім. В. Барвінського Наталії Іванівни Залюбовської.  30 листопада 2025 року відійшла у вічність Залюбовська Наталія Іванівна - багаторічна викладачка Тернопільської музичної школи № 1 ім. В. Барвінського. Про це повідомили на фейсбук-сторінці навчального закладу. Читайте також: Померла 99-річна зв'язкова УПА зі Збаражчини: жінка провела 10 років в засланні Наталія Іванівна присвятила школі понад сорок років свого життя та працювала там з 1971 по 2007 рік викладачем по класу баяна та акордеону. Колеги та учні згадують її як педагога, який щедро ділився знаннями, терпінням і любов'ю до музики. Для багатьох вона стала не просто вчителем, а наставницею, другом та джерелом натхнення. Її увага до кожної дитини залишила глибокий слід у серцях. Окрім музичного таланту, Наталія Іванівна володіла неабияким поетичним хистом: вона писала сценарії до свят та дотепні, незабутні вітання ювілярам школи. Її робота допомагала […]

наркопритон
trending_flat
Чоловік на Тернопільщині організував наркопритон у своєму будинку

Чоловік на Тернопільщині організував у себе вдома наркокубло та збував заборонені речовини. Правоохоронці викрили та припинили протиправну діяльність 46-річного жителя одного з сіл Тернопільського району, який займався незаконним збутом психотропних речовин та надавав свій будинок як наркопритон. Про це повідомили в пресслужбі ГУНП у Тернопільській області. Читайте також: Мешканець Збаража втік з військової частини, аби продавати наркотики на шалені суми Слідство встановило, що фігурант облаштував у своєму помешканні місце для незаконного вживання заборонених речовин, куди приходили як знайомі, так і сторонні особи. Крім того, чоловік продавав своїм "клієнтам" особливо небезпечну психотропну речовину PVP, що підтвердила експертиза. Підозрюваного, який раніше вже мав судимість за майнові злочини, затримали. Під час санкціонованого обшуку в його будинку вилучили докази протиправної діяльності. Чоловіку загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Шушвар Віталій
trending_flat
У моторошній аварії на Кременеччині загинув 15-річний хлопець

Трагедія для Шумської громади. Помер учень 9 класу Віталій Шушвар.  Обірвалось життя учня 9 класу Тетильківської гімназії. Хлопця згадують як активного, життєрадісного та світлого хлопця, який цінував кожну мить життя і приносив радість своїм рідним. Його передчасна втрата стала великим горем для всієї шкільної спільноти. Про це повідомили на фейсбук-сторінці навчального закладу. Читайте також: Футбольна родина у жалобі: під Краматорськом загинув відомий вболівальник тернопільської "Ниви" "Немає слів, щоб висловити всю тугу, біль та скорботу. Діти не вмирають - вони стають янголами та дивляться на нас з небес", - йдеться у повідомленні. Віталій Шушвар загинув в аварії. Про це повідомили у поліції Тернопільської області. "У неділю близько 19:16 на автодорозі "Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече" у дорожньо-транспортній пригоді загинув 15-річний хлопець. Житель Рівного, керуючи автомобілем Kia Ceed, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся із мотоциклом, яким керував неповнолітній. Дев'ятикласник від отриманих травм загинув. Водія […]

Денис Наконечний
trending_flat
Плавець з Тернополя встановив новий світовий рекорд

Тернопільський плавець отримав золото на Дефлімпіаді-2025 та встановив 6 рекордів.  Вихованець КДЮСШ № 1 Тернопільської міської ради, плавець Денис Наконечний став справжнім тріумфатором на Дефлімпійських іграх-2025 у Токіо. Колишній підопічний тренера Світлани Мазур продемонстрував блискучий виступ та здобув золоту медаль на дистанції 100 метрів вільним стилем. Про це повідомили у спортивній школі 1. Читайте також: 5 медалей Кубка України: тернопільські студенти вибороли нагороди на змаганнях При цьому він встановив одразу два рекорди: світовий рекорд та рекорд Дефлімпіади на цій дистанції. Загалом, на Дефлімпійських іграх$2025 року Денис Наконечний виборов 10 нагород: 3 золоті медалі та 7 срібних. Окрім того, спортсмен встановив 6 рекордів: 4 рекорди на 100 м вільним стилем та 2 рекорди на 50 м батерфляєм. Своїми досягненнями Денис зробив вагомий внесок у рекордну медальну скарбничку національної збірної України. "Виступ Дениса Наконечного — це не лише велике досягнення для українського […]

КНП "Бережанська ЦМЛ"
trending_flat
На Тернопільщині звільнили шанованого лікаря Шкільного? У медзакладі прокоментували ситуацію

На Тернопільщині ширилась інформація про звільнення шанованого та відомого лікаря Михайла Івановича Шкільного. "Повідомляємо, що нам стало відомо про поширення не правдивої інформації щодо звільнення з посади лікаря-травматолога Шкільного Михайла Івановича. Зазначена інформація не відповідає дійсності", - повідомили у КНП "Бережанська ЦМЛ". Читайте також: Дивом вижив хлопчик з 9 поверху будинку на Стуса - його у лікарні провідали рятувальники (фото) Станом на 28 листопада 2025 року Михайло Іванович Шкільний продовжує виконувати свої професійні обов'язки на посаді лікаря-травматолога у Комунальному некомерційному підприємстві Бережанська центральна міська лікарня. Жодних офіційних наказів або рішень щодо його звільнення чи призупинення трудових відносин не видавалося. Новина про звільнення лікаря викликала обурення у громади. Місцеві мешканці кажуть, що це "лікар від Бога" - висококваліфікований, людяний чоловік. До Бережанської міськради та керівництва лікарні почали надходити численні звернення. Люди навіть почали збирати підписи з проханням не допустити звільнення. У […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А
+380935295439
ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright

2018 – 2025