19.04.2024
Здоров’я Новини Оперативно

Спалах кишкової інфекції у Тернополі: 5 дітей у лікарні, дитсадок закритий

П’ятеро дітей віком 3-4 роки з гострою кишковою інфекцією потрапили до лікарні у Тернополі. Ці діти – вихованці дитсадка № 1, вони з різних груп. Про це повідомила завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. 

– У дітей була блювота та пронос, – каже вона. – Всі ці діти госпіталізовані у інфекційне відділення  міської дитячої лікарні, вони лікуються стаціонарно. 

Нагадаємо, термінові повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції у вихованців одного з дитсадків Тернополя надійшли до ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр України” 12 липня о 14.00. Під час епідрозслідування з’ясовано, що розлади стану здоров’я дітей різних груп розпочалися приблизно з 15.50 11 липня. Зі слів Пані Павельєвої, у п’ятницю, 12 липня було троє хворих діток, станом на 15 липня – їх вже п’ятеро. 

Фахівці обласного лабораторного центру підозрюють, що захворювання викликала якість окремих харчових продукти. Для підтвердження та з’ясування ймовірних факторів та встановлення етіологічної причини 12 липня провели відбір харчових проб на бактеріологічне та вірусологічне дослідження. 

Зараз дитсадок № 1, де виявили спалах кишкової інфекції, не працює. За даними обласного лабораторного центру, дитсадок з 15 липня закритий на плановий ремонт. Як кажуть у центрі, – такий збіг обставин. Адже плановий ремонт був запланований заздалегідь. 

15 липня вже також стало відомо, що стало причиною захворювання дітей. Це норовірус. 

– У біологічних матеріалах, відібраних від хворих та контактних дітей, виявлено РНК (рибонуклеїнова кислота) норовірусів, – повідомляє Марія Павельєва. –  Але дослідження тривають для того, щоб встановити яким чином цей збудник потрапив у садочок і яким чином це призвело до захворювання дітей. Враховуючи, що це кишкова інфекція – це можуть бути харчові продукти та вода, може бути і контактно-побутовий механізм. Але найперше під підозрою харчові продукти. Ще 12 липня були відібрані деякі проби продуктів. 

 

Перейти до панелі інструментів