26.04.2024
Новини Політика

Для зміни місця голосування залишилося 4 дні. Як це зробити?

Якщо ви не будете в День виборів 21 липня за місцем своєї прописки, бо плануєте відпочинок, відрядження чи працюєте не за місцем прописки, то вам потрібно тимчасово змінити місце голосування. Це потрібно зробити до 15 липня включно. У вихідні дні цю процедуру також можливо пройти.

Для цього потрібно:
☑️звернутись до найближчого відділу ведення Державного реєстру виборців (далі – відділ ДРВ), які знаходяться в приміщеннях міських рад, районних рад та райдержадміністрацій. У Тернополі – це вул.Листопадова, 5, каб. 42,44
☑️із собою взяти паспорт громадянина України, ID-картку (бажано зробити копію і взяти із собою)
☑️знати місце розташування та номер виборчої дільниці,на якій ви хочете проголосувати 21 липня за допомогою сайту Державного реєстру виборців або вам це зможуть підказати безпосередньо у тому відділі, до якого ви звернетесь
☑️у відділі вам запропонують написати відповідну заяву для тимчасової зміни місця голосування , натомість видадуть посвідчення із зазначенням виборчої дільниці, на якій ви зможете проголосувати 21 липня і все. Ніяких підтверджуючих документів для зміни місця голосування вже не потрібно брати із собою!

– Раджу тим, хто збирається на відпочинок, у відрядження, у зв’язку із роботою та іншими особистими причинами, які унеможливлюють можливість проголосувати 21 липня за місцем прописки пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування завчасно, – зазначає директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик. – Бо як показує практика попередніх виборів, багато виборців відкладають таку справу на останні дні, коли з’являються черги.І в багатьох виборців від стояння в чергах зменшується бажання стояти в них. Також варто сказати, що відділи ведення Державного реєстру виборців працюють і у вихідні дні. Час роботи потрібно уточнити додатково.

Варто нагадати, що 29 травня Центральна виборча комісія прийняла постанову № 910, якою внесено зміни до постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 “Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси”. Тим самим ЦВК значно спростила процедуру тимчасової зміни місця голосування для виборців. Тобто відтепер вимогу щодо додавання до заяви про тимчасову зміну місця голосування документів (копії документів), які підтверджують необхідність такої зміни, скасовано.

Довідка

Відділ ведення Державного реєстру виборців у Тернополі знаходиться за адресою: вул. Листопадова, 5 каб. у приміщення тернопільської міськради. Телефони: 22-03-83, 40-41-79, 40-41-13.

За консультаціями з питань виборчого процесу і кандидати у народні депутати, і виборці можуть звертатися особисто до громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольги Мазаєвої за телефоном 097-562-17-81 або писати їй у соцмережі Фейсбук.

Перейти до панелі інструментів