
Цьогорічний врожай жита в Україні не задовольнить потреби хлібопекарської галузі. На початку 2026 року українські пекарі будуть змушені закуповувати житнє зерно та борошно за кордоном.
Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в коментарі “Укрінформ”. За його словами, вітчизняного жита просто не вистачить для потреб виробництва.
«Цьогоріч урожай жита суттєво менший, ніж обсяги внутрішнього споживання. Уже на початку наступного року жито, яке ми зібрали, просто закінчиться», – пояснив експерт.
Імпортувати зерно доведеться з країн Балтії та Польщі. Минулої весни українські виробники вже стикалися з подібною проблемою, але цього разу ситуація буде складнішою. На відміну від попереднього сезону, зараз майже відсутні перехідні залишки зерна.
Дефіциту хліба на полицях магазинів не буде, але ціни зростуть через дороговизну імпорту. Минулого року тонна імпортного житнього борошна коштувала близько 20 тисяч гривень, тоді як вітчизняне – лише 8 тисяч. Пекарі працюють за заявками торговельних мереж і не можуть самостійно скорочувати обсяги виробництва житнього хліба.