18.04.2024
Новини Політика

Як збираються закінчувати війну партії, що претендують на місця у парламенті

У Тернополі репрезентували результати аналізу програм 12-ти найпопулярніших партій, які можуть потрапити до парламенту. У питаннях протидії ворогу і звільнення захоплених ним територій політичні партії значно менш одностайні, ніж у випадку з євроатлантичною інтеграцією. Про це розповіла представниця ГО “CentreUA” у Тернопільській області Юлія Ковальчук.

«Європейська солідарність» пропонує продовжити політико-дипломатичний курс на звільнення окупованих територій, посиливши його новими санкціями та введенням миротворців ООН на всю окуповану частину Донбасу.

  • Натомість «Свобода» і «Радикальна партія» Ляшка вважають вжиті заходи неефективними та прагнуть залучити США і Великобританію, які підписали Будапештський меморандум, до переговорів з Росією та де окупації, – розповідає Юлія Ковальчук. – «Батьківщина» вважає, що Мінський та Нормандський формати переговорів мають бути не змінені на Будапештський формат, а лише посилені участю в них британців та американців.

«Сила і честь» пропонує дипломатичні та економічні заходи міжнародного впливу.

«Голос» каже, що деокупація буде безкровною, а «Самопоміч» стверджує, що для повернення територій треба перемогти у війні, але «повернення має відбутися невійськовим способом».

«Українська стратегія» Гройсмана обіцяє «безкомпромісний захист незалежності та територіальної цілісності»

  • “Опозиційна платформа – За життя” хоче організувати «прямі перемовини у чотирикутнику Київ — Донецьк — Луганськ— Москва», щоб припинити бойові дії шляхом діалогу та компромісів. Серед таких компромісів «надання автономного статусу Донбасу як невід’ємній складовій частині України шляхом внесення змін до Конституції та законів України прийняття закону про амністію, закону про вибори та закону про вільну економічну зону на Донбасі», – аналізує Юлія Ковальчук.

Партія «Слуга народу» обіцяє забезпечити «законодавчий супровід ініціатив Президента, спрямованих на відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України», не деталізуючи, яких саме і де межа того, що вона готова підтримувати.

«Опозиційний блок» переконаний, що для завершення війни треба всього лиш виконати мінські угоди.

Перейти до панелі інструментів