
Настав ідеальний час для сезонної консервації. Пропонуємо п’ять рецептів, які допоможуть перетворити звичайні томати на справжні кулінарні шедеври: від гострої аджики та солодкого кетчупу до ароматних в’ялених помідорів.
Читайте також: Піца “Хвилинка” не потребує замішування тіста: про рецепт благатимуть всі
Рецепт аджики
Для цього рецепту потрібно 6 кг помідорів, 1,5 кг перцю, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 1 кг яблук, 8-10 стручків гострого перцю, 300 г часнику, а також олії, цукру, солі та оцту. Процес приготування простий: усі інгредієнти, крім часнику, потрібно подрібнити і варити півтори години. Далі додати олію, цукор та сіль і варити ще 30 хвилин. Наприкінці додати часник та оцет, після чого аджику можна розливати у стерилізовані банки.
Рецепт кетчупу до шашлику
Для приготування томатного соусу за цим рецептом знадобиться 2,5 кг помідорів, велика цибулина, пакетик приправи для шашлику, 1 столова ложка солі, 200 грамів цукру, 100 грамів оцту та два зубчики часнику. За бажанням можна додати дві гострі перчини, два болгарські перці та ще дві цибулини. Всі інгредієнти потрібно скласти в чавунний посуд та проварити протягом однієї години. Потім, не знімаючи з вогню, перебити їх блендером, додати цукор, сіль та оцет і проварити ще 40 хвилин.
Рецепт в’ялених помідорів
Для приготування ароматних в’ялених помідорів знадобиться 2 кг помідорів-сливок. Їх потрібно нарізати, додати 1 столову ложку солі, 1 чайну ложку цукру, 1-2 чайні ложки сушеного базиліку або орегано, а також 4-6 зубчиків часнику. За бажанням можна додати свіжу зелень. Помідори потрібно в’ялити у духовці, а потім залити олією (оливковою або соняшниковою) і зберігати у холодильнику або стерилізувати для тривалішого зберігання.
Рецепт квашених помідорів
Щоб приготувати квашені помідори, знадобиться відерце, на дно якого потрібно класти цибулю, 5 зубчиків часнику, суміш перцю горошком, два листки хрону, пучок петрушки та 3–4 лаврові листки. За бажанням можна додати кілька листків смородини. Для заливки потрібно приготувати розчин: на 10 літрів води додати пів літра солі з гіркою та пачку гірчичного порошку. Після цього помідори залити, а зверху прикрити петрушкою.
Рецепт фаршированих маринованих помідорів
Для тих, хто віддає перевагу фаршированим помідорам, є ще один простий рецепт. На 2 кг помідорів (найкраще підійде сорт “сливка”) потрібно взяти по пучку петрушки та кропу, а також 7-8 зубчиків часнику. Для маринаду на 1,5 літра води знадобиться 3 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, спеції та 5 ст. л. 9% оцту. Такий рецепт дозволить приготувати смачну консервацію з “вибухом смакових рецепторів”, яка ідеально доповнить зимові страви.