
Як вберегти свій урожай від поширеної хвороби – фітофторозу? Причини, ознаки та ефективні методи боротьби – все це у матеріалі “Терміново”.
Читайте також: Чим підгодувати кавуни, щоб вони були соковиті, розповів відомий аграрій та екснардеп з Тернопільщини
Фітофтороз — це підступна грибкова хвороба, яка може знищити урожай помідорів за лічені дні. Грибок, що спричиняє захворювання, живе в землі роками, а активізується за сприятливих умов — тепла та високої вологості. Спершу фітофтороз з’являється на листі картоплі, а за 10–15 днів може вразити й помідори. Ознакою хвороби є темно-коричневі плями на листі, які починаються від краю. На стеблах з’являються великі бурі плями, які можуть призвести до їхнього зламу. На плодах утворюються бурі плями, що згодом охоплюють весь помідор. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
Щоб запобігти захворюванню, потрібно:
- ізолювати посадки картоплі від помідорів;
- глибоко перекопувати ґрунт;
- знищувати рослинні рештки у спеціально відведених місцях.
Фітофтороз розповсюджується трьома основними шляхами: через насіння, рослинні залишки та повітряно-крапельним шляхом. Запобігти зараженню через насіння можна, обробивши його перед посівом. Інфекція також може перезимувати у бульбах картоплі, що залишилися в ґрунті. Найбільш небезпечним є повітряно-крапельний шлях, оскільки спори грибка можуть переноситися вітром на відстань до 300 км, що призводить до масового зараження.
“Хвороба набирає характер епіфітотії (епідемії) у вологі безсонячні періоди з помірною денною (17–22 °C) і зниженою нічною температурою. При настанні теплої сухої сонячної погоди фітофтороз припиняє свою активність. Критичним для спалаху фітофторозу зазвичай буває ранковий туман або випадання рясної роси. Також його розвитку сприяє дефіцит у томатів калію, міді та йоду. На органогенних ґрунтах може також відігравати роль дефіциту марганцю”, – йдеться у повідомленні.
Розвитку фітофторозу сприяють загущеність посадок, недостатнє обрізування листя та інші порушення агротехніки. Головним чинником, що провокує ранню появу хвороби, є неповноцінне живлення томатів. Там, де рослини підживлюють епізодично, фітофтороз виникає щороку, навіть за несприятливих погодних умов. Для боротьби з фітофторозом можна використовувати народні методи. Наприклад, обприскування настоєм часнику кожні 10-15 днів у період зав’язування плодів. Також взяти хворобу під контроль можна за допомогою високоефективних фунгіцидів. В Україні доступні новітні препарати, які забезпечують максимальний захист і є безпечними для довкілля.