29.03.2024
Новини Оперативно

У Чорткові будівельники не помітили людських решток, коли викопували котлован

Будівництво меморіального пам’ятника, присвяченого 100-річчю Чортківської офензиви, зупинено через виявлений факт наруги над похованнями.

Кримінальне провадження за фактом наруги над похованнями внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань чортківські поліцейські. Територія на кладовищі, на якій вирили котлован для будівництва меморіального пам’ятника воїнам Української Галицької армії, виявилася місцем захоронення.

Поліцейські встановили, що фірма-підрядник, яка здійснювала земельні роботи, орієнтувалася на висновок, згідно з яким поховань на місці копання котловану бути не мало. Хто робив такий висновок і на яких підставах, – правоохоронці з’ясовують. Адже, як стало відомо, і архівні дані свідчать про захоронення на цій території, і самі робітники підрядної організації бачили там надгробки.

Вириту землю разом з людськими рештками будівельники, як стверджують, вивезли на сміття. Наразі поліцейські встановлюють це місце, аби була можливість здійснити перепоховання. На території, де виритий котлован, під час огляду теж виявлено рештки людських кісток. Будівництво меморіального пам’ятника зупинено. Триває досудове розслідування.

Поліція відреагувала на звернення громадських активістів, в яких були підозри, що саме в цьому місці знаходиться Військовий цвинтар, де поховані Українські Стрільці, які загинули в 1919-1920-их роках. Про те, що перед початком будівельних робіт потрібно провести дослідження, неодноразово наголошувала ГО “Альтернатива-Чортків”.

Перейти до панелі інструментів