29.03.2024
Економіка та фінанси Новини

Чи справді потрібна Україні банкнота номіналом у 1000 грн

Нещодавно Нацбанк повідомив про зміни в готівковому обігу гривні – про введення в обіг із 25 жовтня банкноти номіналом у 1000 грн та виведення з обігу монет 1, 2 та 5 копійок. Свої дії пояснив впорядкуванням готівкого обігу гривні.

Як пояснював Нацбанк, ключові причини та переваги введення банкноти найвищого номіналу полягають у зручності, економічній доцільності, економії для держави та бізнесу.

Чи доцільним є введення у жовтні 1000-гривневої купюри та про що говорить сама поява такої купюри, ми запитали у представників різних сфер діяльності, у експертів за допомогою сервісу HelpSMI. Адже відразу після заяви Нацбанку чимало ЗМІ у таких кроках побачили ж інфляцію, девальвацію та пов’язані з ними процеси. Нацбанк же натомість заявив, що 1000-гривнева купюра не спровокує інфляцію.

Відповіді отримали короткі та розгорнуті, однак переважно усі їхні автори сходяться на тому, що потреба у такій – визріла. Кажуть, що це справді буде зручно та практично. Або ж заявляють, що, завдячуючи президенту професору і його команді, які багато років утримували штучно долар за рахунок золотовалютних резервів, на сьогодні потрібна банкнота уже номіналом у 2000 грн.

То про що ж говорить поява такої купюри?

-Існуючі економічні дослідження впливу впровадження додаткових банкнот з великим номіналом не підтримують гіпотезу, що це посилює інфляцію, – відповів аналітик Київської школи економіки Павло Яворський. – Philip Hans Franses (2006) проаналізував дані щодо 59 країн протягом 40 років та прийшов до висновку, що статистично значущого впливу немає. Навпаки, залежність зворотна – саме висока інфляція призводить до необхідності випуску банкнот з великим номіналом.

В Україні в період з 2014 до 2018 років річні рівні інфляції, за його інформацією, скаладили 25%, 43.3%, 12.4%,13.7% та 9.8%. А відтак це і викликало необхідність впровадження банкноти у 1000 гривень та виведення з обороту копійок.

Поділився своєю думкою щодо доцільності введення такої купюри і заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. За його словами, у таких діях банку присутній відволікаючий маневр.

– З побутової точки зору запровадження купюри у 1000 грн уже визріло давно, – каже він. – Але є питання щодо того, чому цю купюру презентували на початку літа, хоча запроваджувати її планується лише у другій половині осені. Тому, найімовірніше, ми маємо справу з відвертання уваги населення від гострих питань. Як правило, в таких випадках в Україні застосовують інше питання – питання мови. Зокрема, запровадження нового правопису пропонувалось під час акції «Кучмагейт» у 2001 році. Але, враховуючи, що нещодавно були внесені зміни до правопису, то цього б разу ця тема не стала подразником для громадської думки.

Відповідно нову купюру ми отримали, на його думку, заради того, щоб громадськість обговорювала не лише сумнівні призначення на посади голів ОДА, рішення судів, які містять ризики реваншу та – поразку на зовнішньому фронті, яка полягає у поверненні російської делегації до ПАРЄ.

Відгукнуся на наше питання й медіаексперт Гліб Трофимчук (EDS-Engineering).

– Введення купюри номіналом 1000 грн безумовно актуально – в ній є об’єктивна потреба, – каже він. – Пояснення ми вже почули від Владислава Рашкована (заступника виконавчого директора МВФ – прим. ред.), і вони цілком аргументовані. Це нормальна практика, коли заробітну плату виплачують двома-трьома, максимум – чотирма купюрами. Вартість життя в Україні стрімко росла в останні роки, а купюри катастрофічно за нею не встигали. Так що можна говорити про те, що нам вже сьогодні потрібні купюри у 2000 і 5000 грн. Інше питання, що введенням купюр великого номіналу і одночасною «трансформацією» дрібних купюр на монети 1,2,5 і 10 грн нас на наочних прикладах готують до того, що гривня знеціниться.

Передумови, на його думку, до цього є. Це і сигнали від Fitch Ratings про долар по 30 грн вже у 2020 році, і недавнє педалювання теми про дефолт, і ряд інших непрямих ознак.

– Резюмуючи, скажу, що необхідність введення купюр вищих, ніж 500 грн, номіналів, назріла, –  додає пан Трофимчук. – Однак для економіки це потенційно може нести ризики.

Перейти до панелі інструментів