16.04.2024
Новини Розслідування

Кому має належати земля під гаражами на “Алясці” – людям чи Укроборонпрому?

Власники гаражів, що на “Алясці” близько 7-ми років намагаються приватизувати землю, що під їх гаражами. “Оббивали пороги” спершу міської, потім обласної ради.

– У нас є договори, заключені у 2017 році, згідно з якими ми маємо сплачувати 3,35 гривень за один квадратний метр, – каже один із власників гаражів Микола Науменко. – Але пізніше з’явились якісь незрозумілі заборгованості і з нас почали вимагати інші суми. Ми почали писати запити, щоб нам пояснили, що це за заборгованості у “Промінь”, проте нам відповіли, що ми оплачуємо не в терміни, вказані в договорі, та що 1 червня 2019 року вони розривають з нами договори. Кожного разу нам надсилали різні заборгованості. Ми платимо гроші, а тут навіть сміття не прибирають.

У понеділок, 3 червня, тоді ще чинний голова ОДА Степан Барна підписав розпорядження про відчуження землі, що на “Алясці” в державного підприємства “Промінь”. Земельна ділянка знаходиться у державній власності, але була у користуванні ТДНТП “Промінь”, який підпорядковується Укроборонпрому, воно й надавало послуги зберігання автомобілів власникам металевих гаражів.  

  • В нас відбувалася низка зустрічей з власниками гаражів, з ініціативною групою, де ми разом напрацьовували рішення, – каже Степан Барна. – Також  напрацьовували компроміси з земельною інспекцією та відділом держгеокадастру. Я точно знаю, зараз будуть говорити, що Барна вчинив антизаконну дію, Але я точно знаю те, що для людей законно. Стоячи тут перед вами я твердо можу сказати, – гаража в мене тут нема. І саме зараз я керуюсь тою позицією, щоб допомогти вам вирішити питання.

Зустріч власників гаражів, що на Алясці

Опубліковано Терміново – Новини Тернопільщини Понеділок, 3 червня 2019 р.

Власники металевих гаражів кажуть, що після стількох років “оббивання порогів” радіють, що голова ОДА нарешті підписав розпорядження.

  • Ми дуже раді. До нас на збори прибув Степан Барна, підписав розпорядження, – каже власник гаражу, що на “Алясці” Михайло Малкуш. – Зараз ми будемо разом вирішувати уже технічні питання. Будуть працювати земельщики.

“Землі треба передати людям”, – депутат Тарас Серетний

На чергові збори, які відбулись 23 травня, власники гаражів запросили депутатів округу Тараса Серетного та Михайла Ібрагімова.  Депутат округу Тарас Серетний запропонував механізм отримання землі у власність, яким, відповідно, керувався очільник області, коли підписував розпорядження.

  • Це така мала наша перемога. Перший крок, – каже Тарас Серетний. – В подальшому нам потрібно передати ці земельні ділянки під гаражами у власність людям. На даний момент потрібно виготовити технічну документацію щодо поділу земельної ділянки. Землі загального користування передати на баланс кооперативу – чи це буде той, що зараз є, чи створимо новий, – буде видно.

Також Тарас Серетний зазначив, що стосовно цієї ситуації надсилав запит в Укроборонпром, і у відповіді йшлося, що директор підприємства може розпоряджатись майном на власний розсуд.

Укроборонпром вважає розпорядження незаконним

Проте ми теж надіслали запит в Укроборонпром. У відповіді представники оборонного підприємства зазначили, що  розпорядження Барни прийнято з порушенням вимог чинного законодавства та є протиправним.

  • Як відомо, підставою для підписання такого розпорядження стало клопотання державного інспектора за використанням та охороною земель – провідного спеціаліста відділу організації, планування та аналізу інспекторської діяльності Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Серетного Т.І. від 30.05.2019 стосовно припинення права постійного користування зазначеною земельною ділянкою, – зазначила прес-служба Укроборонпрому. –  Дії Серетного Т.І., які передували підписанню розпорядження, вчинені з грубим порушенням вимог чинного законодавства, про що повідомлено компетентні органи. Також звертаємо Вашу увагу, що Серетний Т.І. є заінтересованою особою щодо даної земельної ділянки, що підтверджується договором, укладеним між ТДНТП «Промінь» та його батьком Серетним І.С. від 12.09.2017 №2/336, предметом якого є надання у платне користування місця.

Представники Укроборонпрому направили звернення до Генеральної прокуратури, Військової прокуратури Західного регіону та Військової прокуратури Тернопільського гарнізону Західного регіону України із проханням вжити заходів прокурорського реагування.

  • Зазначимо, що останні декілька років ТДНТП «Промінь» вийшло на стабільну роботу, має портфель замовлень та задіяне у виконанні Державного оборонного замовлення. До цього воно переживало не найкращі часи, – додає прес-служба Укроборонпрому. – Наголошуємо, що розпорядження голови Тернопільської ОДА від 03.06.2019 №333-од – не перша спроба забрати у ТДНТП «Промінь» зазначену земельну ділянку. Попередня відбулася у 2013 році, однак у результаті розгляду судом відповідного позову, землю було повернуто її законному власнику.

Директор “Променя” розпорядження оскаржує в суді

Директор державного підприємства “Промінь” Андрій Лікаренко вважає розпорядження тепер вже колишнього голови ОДА незаконним. Про земельну проблему йому відомо.  

  • На посаду я був призначений 21 лютого 2018 року. До мене одразу звернулись люди з проханням передати земельну ділянку у ТОВ “Аляска”, – розповідає директор ТДНТП “Промінь”. – Такі дії я можу робити лише з дозволу Укроборонпрому – це по-перше, а по-друге, я це можу зробити лише після погашення боргу власників металевих гаражів у сумі приблизно 1 200 000 гривень. Крім того, на цій ділянці є майно підприємства вартістю 180 000 гривень. Я відповів, що ми готові до переговорів лише після погашення боргу. Вся ця схема, яку зараз намагаються провернути, – незаконна. На збори власників мене не запрошували, до Степана Барни на прийом не пустили, хоча я надсилав йому два листи.

Директор зазначає, що був присутній на декількох зустрічах в ОДА, на яких були власники гаражів, голова ОДА Степан Барна та заступник голови ОДА Ігор Вонс.

  • Основна мета цих людей впливати на фінансові потоки, наскільки я розумію. Мене на цій зустрічі постійно перебивали, – додає Андрій Лікаренко. – Основна ціль: “Віддайте землю! А що буде далі, – нас не цікавить”. Потім з’явився інспектор Серетний і на основі того, що там нібито два гаражі облаштовані під мийку і біля одного якесь сміттєзвалище, написав припис, потім написав ще один припис, який ми мали виконати до 14 червня. Пізніше у мене була розмова із начальником Держгеокадастру, після якої стало відомо, що він також вважає дії Серетного незаконними. Вони підпадають під статтю про корупцію. Він є держслужбовцем та водночас має там гараж.

Андрій Лікаренко каже, що позов про скасування припису Тараса Серетного вже розглядає суд. Розпорядження Степана Барни директор теж буде оскаржувати  у суді.

  • За нашим позовом 4 червня відбулось перше судове засідання. Зараз я бачу схему, за якою ця земельна ділянка буде виведена під забудову. А державному підприємству надані збитки.

Суд “Промінь” програв, обіцяє подати апеляцію

13 червня відбулось уже друге судове засідання за позовом “Променя” до Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області щодо скасування припису Тараса Серетного. Близько сотні власників гаражів прийшли на суд. Під час слухання допитали свідків, одним з яких є Тарас Серетний.

Представниця у суді сторони позивача (державне підприємство “Промінь”, – прим.ред.) Наталія Котова заявила про клопотання перед початком розгляду справи про те, щоб додати колективне звернення власників гаражів із підписом Тараса Серетного, адже його батько має там гараж. Крім того, Тарас Серетний є тим самим інспектором, який виписав припис про неналежне використання земельної ділянки ДНТП «Промінь». Клопотання суддя задовольнив.

Сторона відповідача, представник головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області, заявив про те, щоб долучити фото про неналежне використання земельної ділянки. Суддя клопотання теж задовольнив.

Клопотання про визнання акту перевірки земельної ділянки під гаражами, на основі якого було видане розпорядження голови, суддя не задовольнив. Представники “Променя” кажуть, що подаватимуть апеляцію.

У Головному управлінні Держгеокадастру в Тернопільській області від офіційних коментарів відмовляються, поки триває судовий процес.

 

Перейти до панелі інструментів