28.03.2024
Новини

У Польщі суд виніс вирок водію автобуса, який скоїв ДТП, де загинув тернополянин

До 6,5 років позбавлення волі засудив Окружний суд Перемишля водія українського туристичного автобуса, обвинуваченого у скоєнні аварії, в якій загинули троє людей, а 50 отримали травми.  Серед загиблих був 31-річний тернополянин Володимир Палащук, його дружина Тамара отримала травми.

Також 42-річного Миколу Л. зобов’язали заплатити по 10 тисяч злотих чотирьом постраждалим; йому заборонено керувати будь-якими транспортними засобами у Польщі терміном на 15 років.

Аварія сталася в серпні 2018 року в селі Лещава Долішня, що на Підкарпатті, на так званому “серпантині смерті”. Це місце досить небезпечне, підтверджують польські правоохоронці. Тому там є обмеження швидкості – 30 км. Тоді як водій перевищив швидкість до 75 км год. Володимир Палащук разом з дружиною Тамарою їхав у подорож до Відня та Будапешта. Ця мандрівка була подарунком дружині на день народження і п’яту річницю одруження. Організатор подорожі – львівська компанія “Аккорд-тур”, яка одразу «вмила руки» від усього що сталося. Вказавши у офіційному листі, що вони ні до чого не мають стосунку. Мовляв, є посередниками між туристами і ФОП- перевізником, готелями, страховою.

Судовий процес у цій справі розпочався у березні цього року. Перше слухання відбулося 22 березня, друге – 23 квітня, третє – 4 червня, 12 червня суд оголосив вирок.

Обвинувачений 42-річний український водій від серпня перебуває під вартою у польському ізоляторі. Спершу під час допитів водій не визнавав своєї вини. А в суді визнав і попросив пробачення у потерпілих.

Дружина загиблого у аварії тернополянина Тамара Палащук на задоволена таким вироком суду. Жінка вважає, що водій повинен отримати максимальний термін ув’язнення – 12 років. Тамара Палащук думає над тим, щоб подавати апеляцію.

– Цей водій згубив життя не тільки трьох людей, але і моє, моєї дитини і ще багатьох. Я втратила чоловіка, дитина – батька, батьки поховали сина. 6,5  років – не є покаранням за такий злочин, – каже жінка.

Після пережитого у Тамари панічний страх до автобусів, не дуже довіряє поїздам, бо вони в Україні у доволі страшному стані. Жінка сама їздить за кермом, каже, довіряти може лише собі. Тамара розуміє, що туристи їздять у подорожі і далі це робитимуть. Усім, хто збирається у подорож автобусом за кордон, жінка радить добре читати відгуки про туроператора та усі умови страхівки і не боятися відстоювати свої інтереси.

Перейти до панелі інструментів