29.03.2024
Громада Новини

Тернополяни просять міську раду зупинити “омолодження” дерев

195 тернополян із 300-т необхідних підписали петицію із вимогою зупинити “омолодження” дерев у Тернополі. Автор петиції – Анастасія Джула.

В обґрунтуванні йдеться, що “омолодження дерев” або “топінг” – знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни.

Активісти пропонують вирішення проблеми:

  1. Робити санітарну обрізку дерев фаховою, як це є в європейських містах. Розробити чіткі правила для комунальників, за якими вони будуть здійснювати догляд за всіма деревами в місті.
  2. Ввести мораторій на омолоджуючу обрізку здорових дерев та ввести покарання за порушення, що призводять до загибелі дерев.
  3. Налагодити комунікацію з мешканцями з питань озеленення – інформувати про плани щодо обрізок та замін дерев.
  4. Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає.
  5. Створити групу з фахівців-дендрологів та з представників громадськості для розробки програми комплексного озеленення Тернополя: з аналізом існуючого стану, виявленням проблем, механізмами їх вирішення, загальної концепції озеленення.

Підписати петицію можна за посиланням.  

Збір підписів триває до 17 червня 2019 р.

 

Перейти до панелі інструментів