28.03.2024
Новини

Чи будете дотримуватись нового правопису? (проголосуйте)

Новий правопис української мови починає діяти з понеділка, 3 червня.

“3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції українського правопису буде опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук. З цього моменту рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення”, – йдеться у повідомленні Кабінету міністрів України.

В уряді зазначили, що зараз розробляється план імплементації нової редакції українського правопису. Цим документом будуть передбачені терміни та етапи впровадження змін в освітній процес. “Кодекс” мовних правил займає понад 200 сторінок тексту. Є серед них і цілком нові, які доведеться заучувати. Зміни у правописі можна поділити на дві великі групи: власне зміни у написанні слів і варіантні доповнення до чинної норми. Наведемо деякі приклади:

Без варіантів тепер вживаються слова: проєкт, проєкція (так само як ін’єкція, траєкторія, об’єкт та інші слова з латинським коренем -ject-) плеєр (play+er), конвеєр (convey+er), феєрверк.

Разом пишуться слова: мінісукня, віцепрезидент, ексміністр, вебсайт, а також слова з першим іншомовним компонентом, що визначає кількісний вияв чого-небудь: архі-, архи-, бліц-, гіпер-, екстра-, макро-, максі-, міді-, мікро-, міні-: архіскладнúй, гіпермáркет, макроеконóміка, мікрохвúлі, мультимільйонéр, преміумкла́с, супермáркет, топмéнеджер, топмодéль.

Впроваджено зміни в окремих словах, зокрема, священник (як письменник).

Повертається и на початку слова: ирод, иржа, инший, ич який.

Активно впроваджуються у вжиток фемінітиви — слова жіночого роду, аналогічним поняттям чоловічого роду: льотчик – льотчиця, письменник – письменниця, професор – професорка. А також фотографеса, виборчиня, борчиня, критикеса, які поки що здаються дещо незвичними. Однак фахівці вважають їх цілком закономірними для української мови.

А ви будете дотримуватись нового правопису? Візьміть участь у анонімному голосуванні. Свої думки про зміни пишіть у коментарях.

Перейти до панелі інструментів