24.10.2024
Новини

У старшій школі буде 7 обов’язкових дисциплін

В Україні кардинально змінять систему старшої школи з 2027 року. Міністерство освіти презентувало оновлену програму для учнів, яка передбачає сім базових предметів. До обов’язкових дисциплін увійдуть: українська мова, література, історія України, англійська мова, математика, фізична культура та захист України.

Решту предметів старшокласники обиратимуть залежно від профілю навчання. МОН вже розробляє навчальні програми та планує створити мережу академічних ліцеїв. Такі заклади матимуть кілька паралелей старших класів, що дозволить формувати групи для вивчення різних предметів. Про це розповідає профільний портал Оsvita.ua.

Особливу увагу приділять сільським школам та закладам у невеликих містах, де зазвичай бракує учнів для повноцінного профільного навчання. У школах з’явиться посада кар’єрного радника – спеціаліста, який консультуватиме підлітків щодо вибору професії.

Десятикласники матимуть найменше профільних предметів, але зможуть змінити напрям навчання, якщо зрозуміють, що помилилися з вибором. В 11-12 класах кількість профільних та вибіркових дисциплін збільшиться.

Перейти до панелі інструментів