22.10.2024
Новини

В Україні зростуть пенсії

пенсії

У 2025 році очікується зростання пенсійних виплат в Україні на 10-12%. Згідно з даними Лідії Ткаченко, наукової співробітниці Інституту демографії та соціальних досліджень, керівництво уряду підтвердило, що в проєкті бюджету на 2025 рік передбачені кошти для індексації пенсій. Точний відсоток підвищення буде оголошено на початку наступного року. Цю інформацію вона озвучила в етері Громадського радіо.

Розмір індексації, як пояснила експертка, визначається двома факторами: рівнем інфляції та динамікою заробітних плат, з яких сплачується ЄСВ. Суттєве зростання середньої заробітної плати у другому кварталі дає підстави очікувати збільшення пенсій на 10-12%, що значно перевищує тогорічний показник у 6%.

Статистика Пенсійного фонду України показує, що на початок жовтня 2024 року налічувалося 10,3 млн пенсіонерів із середньою пенсією 5 852 грн. Спостерігається значна розбіжність у сумі виплат: майже 50% пенсіонерів отримують 3-4 тисячі гривень, тоді як понад мільйон осіб мають пенсію понад 10 тисяч гривень.

Читайте також: На Тернопільщині ветерани та пенсіонери можуть отримати до 1 млн грн на бізнес

Перейти до панелі інструментів