27.09.2024
Новини

За бої у Курську, оборону Зміїного та пройдений полон: Президент нагородив воїна з Підволочиська

16 вересня 2024 року Президент України Володимир Зеленський відзначив військовослужбовців, які беруть участь у Курській операції. Серед нагороджених – майор Ярослав Крикливий, командир 501 окремого батальйону морської піхоти. Офіцер отримав орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

Шлях офіцера

Ярослав Крикливий розпочав службу лейтенантом у 2020 році. Тоді він командував взводом морської піхоти 88 окремого батальйону МП. Вже наступного року очолив роту та брав участь у міжнародних навчаннях Agile Spirit.

Оборона Зміїного

Повномасштабне вторгнення Росії застало Ярослава на острові Зміїний. Він згадує, що 24 лютого 2022 року з поста спостереження доповіли про наближення ворожих кораблів на чолі з крейсером “Москва”. Після артилерійського обстрілу острова російські війська задіяли авіацію.

Полон

Крикливий потрапив у полон разом з іншими захисниками Зміїного. Спочатку їх доправили до окупованого Криму, а потім перевезли у невідоме місце, де тримали в таборі. Офіцер розповідає про нелюдське ставлення охоронців та постійні допити з боку ФСБ РФ.

Курська операція

У 2023 році Ярослав Крикливий очолив 501 окремий батальйон морської піхоти. Підрозділ бере активну участь в операції на території Курської області. 23 вересня 2024 року Командування ВМС оприлюднило відео, на якому військові 501 батальйону захоплюють ворога в полон на Курщині.

Орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня став другою високою державною нагородою офіцера. Перша була отримана за оборону острова Зміїний.

Ярослав Крикливий – уродженець селища Підволочиськ на Тернопільщині. Його земляки пишаються досягненнями молодого офіцера та вірять, що це не остання нагорода за його службу Українському народові.

За матеріалами АрміяInform

Перейти до панелі інструментів