25.10.2024
Новини

Били та тримали проти волі батька 4 дітей: подробиці резонансного розслідування

У Тернопільській області правоохоронці висунули звинувачення п’ятьом особам, включаючи керівника районного територіального центру комплектування (ТЦК), трьох його підлеглих та співробітника Борщівської міської ради. Їх підозрюють в участі в організованій злочинній групі та нанесенню тілесних ушкоджень людям.

За інформацією від керівництва обласної поліції, підозрюваним інкримінують кілька статей Кримінального кодексу, зокрема хабарництво, незаконне позбавлення волі та нанесення тілесних ушкоджень. Санкції за ці злочини передбачають позбавлення волі на термін від 5 до 10 років. Про це начальник тернопільської поліції Сергій Зюбаненко повідомив журналістам під час брифінгу, передає “Суспільне”.

Слідство клопоче про утримання всіх п’яти підозрюваних під вартою без можливості внесення застави. Наразі у Тернопільському міськрайонному суді відбувається розгляд запобіжних заходів. “Сьогодні у суді їм обирають запобіжні заходи. Слідство хоче, щоб це був арешт без альтернативи застави усім п’ятьом фігурантам справи”.

У справі офіційно визнано шість потерпілих, але їх кількість може зрости. Відомо про випадок, коли особу незаконно позбавили волі та вимагали 30 тисяч гривень за звільнення, незважаючи на те, що вона не підлягала призову через наявність чотирьох неповнолітніх дітей.

“В одному з випадків людину було незаконно позбавлено волі, йому наносились тілесні ушкодження, фігуранти, розуміючи, що дана особа не може бути призвана, бо в нього є 4 неповнолітніх дітей, все одно він був затриманий, певний час тримався, чекав, поки принесуть грошову винагороду за те, щоб його відпустили. 30 тисяч гривень”, – сказав Зюбаненко.

Читайте також: Колосальні суми готівки у валюті та гривні, паливні картки та авто – розповіли деталі 37 обшуків пов’язаних з ТЦК

Розслідування триває, правоохоронці продовжують працювати над виявленням нових потерпілих та збором доказів.

За словами заступника начальника Нацполіції області Андрія Ткачика, до вже наявних підозр двом службовцям ТЦК додали нові кваліфікації:

“Після крайньої реалізації, це було 23 липня, ми працювали над тим, щоб повноцінно всім учасникам оголосити підозри і обрати запобіжні заходи, щоб кожен поніс відповідальність. Тому сьогодні, за погодженням військової прокуратури, було проведено ряд обшуків. По завершенню тих обшуків пʼятьом фігурантам, включно з організатором, було оголошено підозри за рядом статей. Це статті: 368 частина 3, і 146 частина 3, і 122 — усі ці статті в складі організованої злочинної групи. Санкція цих статей — від 5 до 10 років позбавлення волі. Станом на зараз у Тернопільському міськрайонному суді відбувається слухання запобіжних заходів по фігурантах слідчими суддями. Ми звернулися сьогодні із клопотанням про тримання під вартою. У клопотаннях ми не зазначали розміру застави, тобто безальтернативно”.

Перейти до панелі інструментів