24.10.2024
Новини

Експерт розповів, яким буде курс долара восени

Національний банк України 17 липня встановив рекордну вартість долара – 41,25 грн. Минулого тижня фінансовий аналітик Олексій Кущ у своєму дописі на Facebook спрогнозував, що восени курс валют може досягти рівня 42-43 гривні за долар. Він також висловив думку, що для “латання бюджету” державі потрібен курс 45 грн/долар.

Варто зазначити, що країни-члени НАТО погодилися виділити Україні щонайменше 40 млрд євро протягом 2025 року.

Meta.ua звернулася за коментарем щодо поведінки курсу долара стосовно гривні у найближчому майбутньому до доктора економічних наук та ректора Донецького національного університету імені Василя Стуса Іллі Хаджинова.

Експерт зазначив, що в контексті формування бюджету на наступний рік було заявлено про очікуваний курс у 45 грн за долар США, що є своєрідним посланням для гравців ринку щодо вартості валюти. За його словами, зараз відбуватиметься повільна девальвація національної валюти, яка може призупинитися в серпні-вересні у зв’язку з початком експорту сільгосппродукції нового врожаю.

Хаджинов пояснив, що такий стан справ вигідний державі з двох причин. По-перше, це призведе до зростання податкових надходжень до державного бюджету. По-друге, це обмежить імпорт некритичних товарів, що сприятиме розвитку національного виробництва та зростанню зайнятості в країні.

Перейти до панелі інструментів