08.09.2024
Новини

Близько 100 артефактів знайшли на горищі дзвіниці Миколаївського собору у Кременці. Фоторепортаж 

Те, що для когось є неоціненим спадком, частиною історії, творчим та мистецьким надбанням, для когось – непотріб. З такою печальною картиною “Терміново” зіштовхнулося учора, коли ми спостерігали за роботою львівських реставраторів на території Миколаївського собору в Кременці. Від книг та ікон до частин древнього іконостаса та вінчальних корон – усе це невдовзі можна буде побачити в експозиції виставкової кімнати на дзвіниці храму. 

В одному з приміщень звернули увагу на стелаж, на якому було багато старовини – здебільшого це ікони, релігійні книги, скульптури, релігійна атрибутика. Поцікавилися у директора Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василя Ільчишина – звідки скарби. І були вражені відповіддю.

Скриньки для збору пожертв, які знайшли на горищі дзвіниці Миколаївського собору

  • Усе це ми знайшли на горищі дзвіниці. Очевидно попередні власники (орендарі) храму вважали це за непотріб і просто скидали на купу, – каже Василь Ільчишин. – Наші знахідки це в межах 100 історичних предметів, які ми знайшли, коли почали інвентаризацію майна собору. Ми обстежили сам храм, келії, дахи, усі ці закапелки. Як раніше розповідав, багато чого не дорахувалися, тоді заявили у поліцію про крадіжки. І, наскільки мені відомо, деякі речі уже познаходили. Але разом з тим ми натрапили на горищі дзвіниці на ікони, які просто валялися у купах непотребу.

Залишки старого вівтаря, знайденні на горищі дзвіниці

Пояснює пан Василь, чому могло так статися.

Близько 100 унікальних старовинних предметів знайшли на горищі дзвіниці Миколаївського собору у Кременці

  • Розумію, що це речі католицькі чи греко-католицькі, яких служителі УПЦ не визнають, та все ж це святині, які мають культурну та історичну цінність. Якщо попереднім власникам це все було непотрібним, краще віддали б у музей. Але добре, що хоч не спалили, – резюмує директор ДІАЗу.

    Директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин розповів про артефакти Миколаївського собору та долю, яка на них чекає

Багато втратилося, згідно зі старими описами, дещо назавжди безслідно зникло. Та деякі артефакти все ж вдається рятувати. Наприклад, збереглися частинки від старих іконостасів (XVII-XVIII), скульптури, фрагменти різьблених рам. Незабаром усе це можна буде побачити.

Серед, начебто мотлоху, знайшли й старовинні облікові книги, найновіші записи у них датуються 1950-ми роками
  • Ми плануємо в кімнаті на дзвіниці облаштувати мінімузей, де усі ці предмети експонуватимуться. Цього року ми готуємо проєкти реставрації на споруду башти на Замковій горі, келії Миколаївського собору. Тож усе рухається і виглядає досить перспективно, – каже Василь Ільчишин.
Перейти до панелі інструментів