24.04.2024
Молодь Новини Файні люди

Тернополянин знімає фільми про загиблих добровольців. Шукає допомоги у фінансуванні, монтажі та озвученні відео

Однодумців, які б допомогли на волонтерських засадах знімати короткі документальні фільми про загиблих добровольців, шукає тернополянин Сергій Коновал. Він разом із журналістом Михайлом Ухманом зняв вже 5 відеороликів. А планує – більше сотні – саме стільки бійців Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” загинули під час війни на Сході. Робота над проектом “Здобули вічне життя в бою” потребує багато часу, коштів та зусиль, яких хлопцям бракує. У свою команду вони шукають монтажера відео, ще потрібна людина, яка б могла професійно озвучити фільм. Також потрібні кошти на поїздки. Адже для зйомок фільму про кожного бійця доводиться їхати у їхні рідні міста та на Схід, щоб поспілкуватися з рідними, друзями, побратимами.

– Все це ми робимо на волонтерських засадах. З апаратурою, – камера, мікрофони, світло, нам допомогли небайдужі люди.  А от питання логістики дуже складне,  – каже Сергій Коновал. – Власного автомобіля ми не маємо, шукаємо, хто б міг нас завезти, просимо підприємців допомогти соляркою. Якщо немає автомобіля, то добираємось потягами.  Оскільки у нас великий спектр діяльності, то на виробництво одного ролика йде до місяця часу. Але зараз треба трохи пришвидшити процес, бо хочемо зробити максимум. Не можна про когось розповісти, а когось забути і тому постає питання залучення людей до своєї команди, які допомогли б монтувати та озвучити відео.

Їх потрібно пам’ятати

Взагалі ідея знімати короткі документальні фільми про загиблих добровольців у Сергія Коновала з’явилася давно.

– Чому? Вже скільки років в країні триває війна, а люди про це забувають, не зважають, живуть своїм життям, – каже він. – І потрібно нагадувати, що багато людей віддали своє життя ради України. У Добровольчому корпусі “Правий Сектор” загинули понад сотню хлопців і хочеться зробити відео-пам’ять про них. У цих докфільмах хочемо максимально відкрити їх особистість, розповісти, якими вони були. Зараз нас працює двоє – я і журналіст Михайло Ухман. Він збирає інформацію, спілкується з родичами, друзями, побратимами, очевидцям. А я знімаю, додаю відео з боїв, фото з родинних архівів та монтую. Нещодавно ми були у Львівській області, де знімали фільм про  Про Мар’яна Корчака і Віктора Матюхіна. Це дві, як на мене, визначні постаті. Мар’ян загинeв дуже молодим, йому було всього 22 роки, Віктор мав російське громадянство, але приїхав, щоб воювати за Україну на Сході.

Був медиком на війні 

27-річний Сергій Коновал закінчив тернопільський медуніверситет, за фахом стоматолог. Та наразі своєю професією не займається. Каже, що зараз, коли тривають бої на Сході, хоче більше принести суспільству, ніж просто лікувати людям зуби. Ще з часів Майдану долучився до “Правого сектора”, до 2015 року був медиком на війні у загоні госпітальєрів. Згодом повернувся на Тернопільщину і почав проводити навчання для всіх охочих як правильно воювати, як поводитися зі зброєю, як надати першу медичну допомогу в умовах війни. Щоб людина могла поїхати на війну і у неї був певний багаж знань.

– Після того мені запропонували очолити шосту резервну сотню Добровольчого корпусу Тернопільщини і з кінця 2016 року я там, – каже Сергій. – Зараз ми маємо ротації на виконання різних бойових завдань. Вже відправилася шоста ротація.

Запитуємо Сергія, як медик за освітою навчився творити фільми?

– Монтувати навчився сам. Дуже люблю подорожувати, у мандрах багато знімав відео і хотів зробити їх цілісними, і так паралельно з поїздками на схід почав цікавитися програмами для монтування відео, – розповідає він. – Ротацію відбув, повертаєшся до дому і якби не було, залишається післявоєнний ефект. І багато людей роблять помилку, що закриваються в собі, починають вживати алкоголь. А особисто для мене, щоб влитися в нормальний ключ життя, треба себе чимось зайняти – громадська діяльність подорожі.

Взяв участь у велопробігу у США та Канаді

Минулого року Сергій взяв участь у масштабному благодійному велопробігу “Чумацький шлях до Північної Америки, який пролягав США та Канадою. Тоді 9 чоловік на велосипедах проїхали 10 кілометрів і зібрали 10 тисяч доларів для постраждалих від війни на Сході.

– Організатор цього проекту – боєць АТО Констянтин Самчук. Раніше він проводив велопробіг з одного кінця України в другий, – їхав на триколісному велосипеді для людей з обмеженими можливостями. Мета акції – показати, що люди, які отримали травми, можуть активно життя, – розповідає Сергій Коновал. – Тоді зібрали кошти для поранених з його взводу та сімей загиблих. Потім у 2016 році він вирішив зробити масштабніший проект по Європі, де збирали кошти для поранених бійців. Тоді проїхали 16 країн і 10 тис км. У 2017 у Констянтина виникла ідея поїхати у США, я дізнався про цей проект і долучився до них. Ми 9 місяців готувалися, шукали спонсорів, підтримку Міністерства закордонних справ, українських посольств у Америці та Канаді. Нам всім відкрили візи  і ціле літо 2018 року ми їхали велосипедами і розповідали американцям та канадцям про війну в Україні, збирали грошову допомогу постраждалим на війні.

Чи встигає Сергій працювати за фахом стоматолога?

– Зараз не працюю,  вважаю що можу себе реалізувати у всіх проектах більше, ніж просто лікувати зуби, – каже він. – Ця робота не дає відчуття, що ти робиш все правильно. А коли займається громадською діяльністю, то відчуваєш, що вкладаєш свої сили у правильне русло. Іноді я лікую зуби близьким друзям, але на цьому не заробляю, бо зараз пріоритети інші. А коли України переможе, тоді можна думати про інші речі.

Довідка

Якщо ви можете надати фінансову підтримку проекту  “Здобули вічне життя в бою”, або готові допомогти з монтажем відео та озвученням, звертайтеся за номером телефону – 096-17-21-666 (Сергій Коновал).

 

Перейти до панелі інструментів