24.04.2024
Мандри Новини

На Тернопільщині є дерев’яні церкви, яким сотні років. Їх можна знайти на інтерактивній карті

Дерев’яні святині, в яких молилося не одне покоління наших земляків, можна побачити на Тернопіллі. Про існування таких пам’яток, можливо, багато хто і не здогадується. А варто проїхатися селами Тернопільської області і ви будете вражені красою та величністю дерев’яних храмів, яким сотні років і які збереглися до нині.

Наприклад, мандруючи Бережанщиною, побачите дерев’яну церкву Cвятого Миколая у селі Надрічне, збудовану у 1777 році.

Потрапив храм у Надрічне з Рогатина Івано-Франківській області. Відомо, що розібрану церкву везли волами у Львівську область. Дорога пролягала через Надрічне. Там на пагорбі, воли зупинилися і не зрушили з місця незважаючи ні на що. Віряни вирішили, що це пророчий знак.

І церкву залишили в Надрічному і поставити на пагорбі де зупинилися воли. На цьому місці храм стоїть і зараз. У 2000 році поблизу дерев’яної церкви спорудили нову кам’яну церкву Святого Йосафата.

А це дерев’яна церква Різдва Христового, збудована 1688 року на Прикарпатті і згодом перевезена в Урмань Бережанського району — пам’ятака архітектури національного значення.

Дерев’яна церква Чесного Хреста (1742 р) у селі Пліхів, розташована на високому пагорбі над селом, засадженому соснами.

По дорозі з Бережан до Поморян можна побачити дерев’яну церкву Святої Параскевії в селі Розгадів Зборівського району.  Побудована в 1696 році. Перебудована та відновлена у 1911 році.

Храм зразок традиційної православної архітектури українських дерев’яних тридільних храмів.

Служать лише на великі свята

Як розповідає парох Бережанського Деканату УГКЦ Іван Хрептак,  старовинними дерев’яними церквами опікуються громади. У цих храмах служать тільки декілька разів у році на великі свята.

– Ці храми – це наша історія, там не одне покоління молилося, люди дуже шанобливо ставляться до тих церков стараються їх вберегти, – каже отець Іван. – Правда недавно була неприємність, коли в Надрічному до церкви залізли злодії. На щастя, нічого цінного не вкрали, мабуть мали інші цілі. Храми законсервовані і в нормальному стані. Люди дивляться аби вони не затікали, не замокали. За роботи з відновлення і реставрації не беруться, це надто дорого, до того ж є діючі церкви, які треба підтримати.

Все треба погоджувати з церковною владою

Щоб провести реконструкцію, реставрацію чи консервацію старовинної дерев’яної церкви, потрібен дозвіл церковної влади, розповідає керівник прес-служби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Олег Харишин.

– Кожній єпархії УГКЦ священикам доведена до відома інструкція, яка видана синодом єпископів нашої церкви, щодо реставраці, реконструкції тих пам’яток, які могли б бути в будь якій локації нашої церкви, – зазначає він. – Кожен священик проінформований, як правильно відноситися до сакральної цінності, яка є у храмах на території його парафії. Також згідно іструкції жоден священик, ані парафіяльна громада не можуть самовільно реконструювати храм чи сакральну цінність особливо, якщо вона має статус пам’ятки архітектури, бо держава також зобов’язана її зберігати. Але навіть якщо це не пам’ятка архітектури, а звичайний храм якому декілька років, все треба погоджувати з церковною владою. Будь-яка зміна повинна буде погоджена,  і проект повинен бути затверджений комісією у справах сакрального мистецтва і архітектури, яка діє в нашій єпархії. Щодо можливості правильної реконструкції, реставрації чи консервації об’єктів голова комісії долучає експертів, мистецтвознавців не тільки тернопільських, але і львівських, якщо є особливі питання. Загалом у нашій єпархії небагато старовинних дерев’яних храмів. Більше їх у Бучацькій єпархії УГКЦ та на Івано-Франківщині.

Інформація про храми – на інтерактивній карті

До слова, 235 дерев’яних храмів різних конфесій – від давніх до сучасних, можна побачити на  Інтерактивній карті дерев’яних храмів Тернопільщини. Проект розробив колектив благодійного фонду MagneticOne.Org разом із компанією MagneticOne Municipal Technologies на замовлення управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обладміністрації. Карта орієнтована на усіх, хто хоче отримувати знання з історії та релігії шляхом використання інтерактивних технологій – школярів, студентської молоді, туристів і поціновувачів дерев’яної архітектури. Це сприятиме плануванню мандрівок та полегшить пошук дерев’яних церков. Проект покликаний привернути увагу суспільства до проблем охорони та збереження автентичних дерев’яних святинь Тернопільської області. Завдяки ресурсу кожен може ознайомитися з історією, архітектурним стилем, інформацією про місце розташування, сучасний стан та фундаторів дерев’яних святинь Тернопілля, помилуватися фотографіями та знайти найближчу до себе дерев’яну церкву.

Також на основі карти ми створили мобільний додаток “Дерев’яні храми Тернопільщини”, який можна знайти на PlayMarket, – каже розробник  інтерактивних карт Володимир Подобівський. – Ми постійно його допрацьовуємо проект, тому згодом він буде ще кращий.

Чи є старовинна дерев’яна церква у вашому селі чи містечку? Розкажіть про неї та завантажуйте фото у коментарях до статті. Давайте разом популяризувати пам’ятки дерев’яної архітектури рідного краю!

Перейти до панелі інструментів