29.03.2024
Новини Суди

Три роки тюрми дав суд шахраю, що “розвів” людей майже на 200 тис.

Три роки тюрми дав Тернопільський міськрайонний суд чоловіку, який “кинув” охочих виїхати у Канаду на роботу майже на 200 тис. грн.

Схема у чоловіка була така – розмістив оголошення на OLX типу “Канадський паспорт за 90 днів! Легальний виїзд за 4 місяці”, “Паспорт громадянина Канади за 90 днів, з історією еміграції та повним пакетом документів! Всі деталі по телефону з 11 до 20 без вихідних. Повністю законний виїзд за 4 місяці!!!»”, залишивши свій контактний номер. І хоч до оформлення документів він не мав ніякого стосунку, клієнти знаходились, з ними зустрічався на перехресті вул. Клінічна та вул. С.Бандери.

Загалом, за 2017-2018 р.р. від п’яти потерпілих він отримав 192 тис. грн. І, як повідомляла прокуратура, навіть забрав в одного з потерпілих закордонний паспорт, як заставу для отримання чергової суми. Відтак назаробляв чоловік на кримінальну справу за ст.190 “Шахрайство” та ст. 357 КК “Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження”.

У січні 2019 року справа пішла до суду. А 15 липня – суд виніс вирок. Як випливає з матеріалів справи, фігурант – раніше не судимий уродженець Херсонщини Дмитро Ш. Свою вину у суді він не визнав. Мовляв, гроші він позичав у потерпілих і давав про це відповідні розписки. А повернути їх не зміг через скрутне матеріальне становище.

Щодо виїзду за кордон, то заявив, що він насправді намагався допомогти потерпілим з виїздом, але позика грошей та допомога у виїзді за кордон між собою не пов’язані.

Такі твердження йому не допомогли. Суд, проаналізувавши докази, опитавши свідків, визнав його невинуватим тільки за ст. 357 КК у зв’язку із недоведеністю вчинення ним цього злочину у суді, але винуватим – за ч.1 ст. 190 КК “Шахрайство”, за ч.2 ст.190. Покарання призначив у вигляді трьох років позбавлення волі.

Також суд задовольнив цивільні позови потерпілих про стягнення з обвинуваченого майнової шкоди – 192 тис.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Перейти до панелі інструментів