19.04.2024
Блоги

Android чи iPhone? “Вічне” протистояння двох думок

У світі і по сьогодні триває протистояння людей із різними думками. Плаття біле з золотим чи чорне з синім? Windows чи Linux? Android чи iPhone?

Власне, на останнє із запитань я намагатимусь дати відповідь у цій статті. Перед прочитанням «багатьох букв» знизу, хочу зразу пояснити – я не займаю нічию сторону, стаття – це лише порівняння «сухих» фактів про обидва телефони та, можливо, допомога вам у відповіді на запитання «Чию сторону зайняти?».

Отже, так як розробником Android є компанія Google – ми візьмемо за основу їх найновіший смартфон Google Pixel 3 (не будемо брати до уваги інші смартфони із операційною системою Android) та порівняємо із найновішим iPhone XS від Apple.

Пройшло достатньо часу від презентації обох гаджетів, щоб ми могли на собі відчути усі «плюси» та «мінуси». Отже перейдемо до порівняння, а почнемо із загальних характеристик (порівнювати будемо базові моделі, НЕ iPhone XS Max та НЕ Google Pixel 3 XL):

Характеристики

Як видно із зображення вище – відмінності є несутєвими. Основною відмінністю є наявність FaceID у iPhone XS, та наявність сканера відбитків пальця у Pixel 3. Хоча і ця відмінність не суттєва, це всього лише питання звички та комфорту. Вбудована пам’ять у обох (базових версій) телефонів 64 гігабайти, хоча у розширених версіях iPhone обходить Pixel 3, маючи 256/512 гігабайт, в той час Google пропонує лише 128 гігaбайт. У обох телефонів відсутній роз’єм 3.5 мм jack, що не дає змогу підключити навушники напряму без перехідника. Доволі не зручна «функція» якою споряджують все більше сучасних телефонів, хоча технології рухаються вперед і все більше компаній випускають свої безпровідні навушники, які приєднуються до телефона за допомогою Bluetooth.

Комплектація

Кардинальних відмінностей у комплектації немає, різні адаптери, мережеві кабелі та інші кабелі.

iPhone XS
Google Pixel 3

 

 

 

 

 

 

 

Дизайн

Форма корпусу Pixel 3 прямокутна із зглаженими кутами, бокові грані рівні. На зворотній стороні присутня традиційна для Pixel глянцева пластикова вставка.

Смартфон Pixel 3 продається у трьох кольорах: Just Black (чорний), Clearly White (білий) та Not Pink (рожевий). На зображені вище зображений Clearly White.

На лицьовій стороні телефона знаходиться датчик, фронтальна камера та розмовний динамік, під екраном знаходиться ще один динамік, що в сукупності створює стерео звук. Користувачі трохи розчаровані розмовним динаміком: не дуже голосний, враховуючи те, що він ще і відповідає за вивід музики можна було зробити і голосніше.

Знизу, на торці, знаходиться мікрофон та роз’єм USB Type-C.

Справа – кнопка живлення і клавіші для регулювання гучності.

Із зворотньої сторони ви можете побачити двухсекційний «спалах», велике «око» камери, модуль лазерного фокусування та сканер відбитків пальців.

iPhone XS, як і його конкурент, представлений у трьох кольорових схемах: Silver (срібний), Space Gray (сірий) та Gold (золотисто-рожевий). На фото вище зображений Silver.

Зовнішніх відмінностей у iPhone XS від iPhone X майже немає. На лицьовій стороні телефона можна знайти розмовний динамік, фронтальну камеру та мікрофон.

На торці знизу легко помітний динамік та роз’єм Lightning.

Справа – бокова кнопка.

Зліва – перемикач режиму «Без звуку» та «Дзвінок», і клавіші регулювання гучності.

На зворотній стороні чітко видно  «спалах» та дві камери: ширококутна та телеоб’єктивна.

У цій категорії я не буду віддавати бал нікому, адже дизайн телефона – це особистий смак кожного. Хоч на мою думку iPhone виконаний таки гарніше.

Дисплей

У Pixel 3 дисплей розміром 5.5 дюйма із розширенням 2 160 х 1 080 пікселів, що є FullHD+. Екран можна вважати майже ідеально відкаліброваним, тут немає кольорів які змушують очі «кровоточити», кут огляду максимальний, хоч і під певними нахилами злегка помітна «синява».

iPhone ж може відповісти 5.8 дюймовим дисплеєм із розширенням 2 436 х 1 125 пікселів, що є FullHD+. Екран контрасний та має приємну передачу кольору. Присутні також програмні фічі: True Tone, який підлаштовує картинку під оточення, та Night Shift, який включається ввечорі і робить зображення більш приємним та запокоюючим. Сукупність апаратних та програмних характеристик робить екрани iPhone XS одними із найкращих на данний момент (трішки кращими є екрани Super AMOLED від Samsung).

Отже, безперечним переможцем у цій категорії стає iPhone XS (+1 бал у скарбничку iPhone).

Камера

Ми дійшли до категорії, де порівняння є відносним та суперечливим. У сучасних гаджетів якість фото майже одинаково гарна, але і тут є свої нюанси. Отже, почнемо із основного. У iPhone подвійна камера, а Pixel 3 цим похвалитись не може, та це йому і не потрібно. За версією ресурсу DXOmark, який спеціалізується на рейтингах якості камер мобільних приладів, iPhone XS займає друге місце із 105 балами, поступаючись лише Huawei P20 Pro із 109 балами, в цей час, минуле покоління Google Pixel 2 посідає восьме місце із 98 балами, оскільки Google Pixel 3 був презентований лише 9 жовтня – DXOmark випробувати його, напевно, ще не змогли, та ви самі можете порівняти якість фото обох гаджетів у вечірній час.

Оцінку поставте самі, адже iPhone компенсує цей недолік кращими фронтальними фото.

Аккумулятор

iPhone XS має аккумулятор ємністю 2 658 мА/ч, а Pixel 3 – 2 915 мА/ч.

Важко говорити про час роботи гаджету, бо це залежить від індивідуальних налаштувань/програм/типу використання, тому буду відштовхуватись тільки від кількості міліампер-годин (+1 бал у скарбничку Pixel 3).

Продуктивність

У iPhone XS вбудований новий процесор А12 Bionic, Pixel 3 має Qualcomm Snapdragon 845. Не буду вдаватись у деталі та спробую пояснити усе простими словами. Pixel 2 кращий обганяє iPhone XS на багатьох потоках, в той час як iPhone XS на одному потоці кращий. Багатопоточність – це властивість платформи, яка складається з того, що процес породжений в операційній системі може складатись із декількох потоків, які в свою чергу будуть виконуватись паралельно. Простіше кажучи – +1 бал у скарбничку Pixel 3.

Ціна

Із ціною все просто і пояснювати нічого не треба.

iPhone XS – 999$

Google Pixel 3 – 799$

Просто мовчки віддамо +1 бал у скарбничку Pixel 3.

Підсумок

Порівнявши «сухі» факти та характеристики обох смартфонів – перемогу виборов Google Pixel 3. Не враховуючи всі недоліки обох гаджетів, а відштовхуючись тільки від вибору операційної системи – я би обрав Android, це особисто моя думка, вона може відрізнятись від думки редакції та від вашої думки.

Перейти до панелі інструментів