20.09.2024
Новини

У будівлі в Тернополі оселилися небезпечні створіння

Про допомогу рятувальників попросили працівники АТП у Тернополі. Надзвичайники негайно вирушили на місце, – повідомляють в АРЗ СП ГУ ДСНС України у Тернопільській області.

“17 липня о 12:05 до рятувальної служби надійшло повідомлення про гніздо шершнів на території АТП в м. Тернополі на вул. Микулинецькій.

На місце події було направлено групу рятувальних робіт.

Зʼясовано, що на підшивці даху будівельного вагончика та в стіні адміністративної будівлі знаходилось 3 гнізда шершнів.

О 12:56 рятувальним відділенням вдалося зібрати гнізда та випустити у природне середовище за межами населеного пункту”, – йдеться у повідомленні.

Довідка

Гнізда шершнів схожі на осині та мають подібну будову, лише зазвичай бурого, а не сірого, кольору. Це пов’язано з тим, що шершні використовують для їх створення інші види дерев.

Звичайні шершні відносно не агресивні, на відміну від ос, і кусають людей або тварин головним чином якщо потривожити гніздо, або якщо шершень застосовує жало для самооборони (причому зазвичай він намагається врятуватися втечею та застосовує жало лише якщо його схопити).

Цікаво, що шершень здатен регулювати кількість отрути під час укусу – захищаючи гніздо, оса випускає в рану максимальну дозу отрути, а якщо її схопити поза гніздом, вона, захищаючись, пускає значно менше отрути або навіть може наносити “сухі” уколи. Тому укус під час захисту гнізда значно небезпечніший. Укуси шершня досить болючі, при наявності алергії на осину отруту небезпечні для життя. Багато укусів за один раз (якщо, наприклад, потривожити гніздо) також може загрожувати життю людини.

Перейти до панелі інструментів